A- A+
Φόρο από 10 έως 50 ευρώ το στρέμμα στα αγροτεμάχια εξετάζει η κυβέρνηση
Στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων με βάση την έκτασή τους, την καλλιέργεια και την τοποθεσία τους, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, με βάση του σχεδιασμούς της για το ενιαίο φόρο στα ακίνητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διακομματική επιτροπή για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων με στόχο τη συγκέντρωση 750 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, θα προτείνει την επιβολή τέλους από 10 έως 50 ευρώ ανά στρέμμα.

Διαφοροποίηση στο ύψος της επιβάρυνσης θα υπάρχει ανάλογα με την καλλιέργεια του κάθε αγροτεμαχίου, αλλά και την τοποθεσία του, ώστε να εφαρμόζονται ειδικοί συντελεστές απομείωσης ανάλογα με την αξία της γης.

Επιπλέον, ειδικά για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές αλλά με στρεμματικό όριο, με στόχο τη περαιτέρω ελάφρυνση τους.

Η διάκριση της γης

Το τέλος, που θα κυμαίνεται από 10 έως 50 ευρώ ανά στρέμμα θα κλιμακώνεται ανάλογα με το είδος του αγροτεμαχίου:

  • Αρδεύσιμα - Μη αρδεύσιμα
  • Παραθαλάσσια - Μη παραθαλάσσια
  • Κοντά σε Εθνικές οδούς - Μακριά από Εθνικές οδούς
  • Μονοκαλλιέργειες - Πολυκαλλιέργειες

Ακίνητα που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, σε νησιά με έντονη τουριστική κίνηση ή σε βουνά που αποτελούν χειμερινούς προορισμούς για χιλιάδες πολίτες η ετήσια επιβάρυνση θα είναι ανά στρέμμα πολύ υψηλότερη. Ο φόρος σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να ξεκινά από 20, 30 ή ακόμη και 50 ευρώ ανά στρέμμα.

Αντίθετα, σε μη τουριστικές και καλλιεργήσιμες περιοχές ο φόρος θα είναι σημαντικά χαμηλότερος.