A- A+
Στο 1,2% επί της αξίας τους η φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα - Παραδείγματα ανά περιοχή
Στο 1,2% επί της τρέχουσας αξίας κάθε ακινήτου, υπολογίζεται η συνολική ετήσια επιβάρυνση, με βάση το σημερινό φορολογικό καθεστώς (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ, ΤΑΠ και φόρο ενοικίου).

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη της εταιρείας εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values που κατέγραψε τους φόρους που πληρώνει έως τώρα ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ με παλαιότητα 15 ετών σε διάφορες περιοχές της Αττικής.
Ειδικότερα, οι επιβαρύνσεις μέσω όλων των φόρων διαμορφώνονται ως εξής:


Πτώση των αποδόσεων

Οπως αναφέρεται στην έρευνα, εάν ο ιδιοκτήτης δεν ιδιοκατοικεί το διαμέρισμά του αλλά το νοικιάζει, η μέση ετήσια απόδοση θα κυμαίνεται μεταξύ 4,2% και 4,5% επί της τρέχουσας αξίας του ακινήτου του.

Εάν όμως συνυπολογιστούν οι φόροι, τότε οι καθαρές αποδόσεις για τις προαναφερθείσες περιοχές κυμαίνονται μεταξύ 3% και 3,3%. Αποδόσεις που προσεγγίζουν την καθαρή μέση απόδοση μιας τριμηνιαίας προθεσμιακής κατάθεσης για κεφάλαιο 150.000 ευρώ.

Σημαντική είναι η εκτίμηση της GLP Values ότι «οι τρέχουσες τιμές των διαμερισμάτων στις παραπάνω περιοχές έχουν αφομοιώσει την σημαντική υποχώρηση των τιμών τους κατά την τετραετία 2009-2012».
Βεβαίως, όπως επισημαίνει η εταιρεία, αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό καθεστώς που προβλέπει διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ για το 2013 με μια μεσοσταθμική μείωση του τέλους κατά 10%, αλλά και τη θέσπιση του ενιαίου φόρου κατοχής στα ακίνητα από το 2014.