A- A+
Διορία έως την Κυριακή για την Κύπρο να βρει λύση - Αλλιώς έξοδος από το ευρώ - Δημιουργία Ταμείου
Τελειώνει ο χρόνος για την Κύπρο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα φέρεται να έχει διαμηνύσει στην πολιτική της ηγεσία να επιλέξει μέχρι την Κυριακή ποιο θα είναι το μέλλον της: Ευρώ ή λίρα.

Το απόγευμα της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποφασίστηκε η δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης στο οποίο θα συμμετέχουν διάφορα ταμεία προνοίας, με στόχο να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει την Πέμπτη το πρωί, η λύση της δημιουργίας του συγκεκριμένου Ταμείου προέβλεπε και την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, με «κούρεμα» των καταθέσεων για άνω των 100.000 ευρώ.

Στις 18:00 θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο και στις 19:00 θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να εξετάσει το νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το stockwatch, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, φέρεται να ανέφερε στους αρχηγούς των κομμάτων ότι με τον ενθουσιασμό που αναπτύχθηκε θα καλυφθεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.

Τραπεζικοί παράγοντες πάντως χαρακτηρίζουν «χλωμή» αυτή τη λύση και εκτιμούν ότι χωρίς την υπερψήφιση της απόφασης του Eurogroup που προβλέπει «κούρεμα» καταθέσεων, η Κύπρος οδηγείται ολοταχώς εκτός ευρώ.

Τελεσίγραφο από τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyonline.gr, η κυπριακή πολιτική ηγεσία θα πρέπει το αργότερο να βρει μία λύση, που να είναι συμβατή με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Υπό αυτήν την προϋπόθεση θα αποδεσμευτεί το πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ από την τρόικα και θα συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να στηρίζει με ρευστότητα τις κυπριακές τράπεζες.

Διαφορετικά, ανοίγει ο δρόμος για έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη, ενδεχόμενο που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του European Working Group.

Άλλωστε, η Ευρωτράπεζα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να παρέχει βοήθεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα εάν μέχρι τις 25 Μαρτίου δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι όροι της ΕΕ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου, η ΕΕ έθεσε τρεις όρους στην Κύπρο και η Λευκωσία θα πρέπει έως τη Δευτέρα να ανταποκριθεί πλήρως διαφορετικά θα διακοπεί η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών από το ELA.

Πρώτον. Θα πρέπει να εξεύρει αξιόπιστο «Πλάνο Β’», το οποίο να μπορεί να θεωρηθεί ως εναλλακτικό του Νομοσχεδίου, το οποίο απορρίφθηκε και αφορούσε κούρεμα καταθέσεων.

Δεύτερον. Να θέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων και στις αναλήψεις.

Τρίτον. Να προχωρήσει αμέσως στη διαδικασία συγχώνευσης των δύο Τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής.

Πάντως ακόμη δεν έγινε γνωστό κατά πόσο η Τρόικα έχει αποδεχτεί το "Σχέδιο Β΄" της Κυβέρνησης ενώ δεν υπάρχει ούτε επαρκής ενημέρωση για το κατά πόσο η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει αμέσως τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.