A- A+
Όλα ανοιχτά στην Κύπρο – Τα τρία πιο πιθανά σενάρια – «Κούρεμα» ή κλείσιμο Λαϊκής
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο προκειμένου να εγκριθεί ένα σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα επιτρέψει την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.

Η τρόικα έχει διαμηνύσει στην Κύπρο ότι θα πρέπει να βρει τα 5,8 δισ. ευρώ από ίδια κεφάλαια και όχι από νέο δανεισμό, πχ. από τη Ρωσία, διότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επηρεάζεται η βιωσιμότητα του χρέους της.

Πάνω σε αυτή τη βάση η κυβέρνηση του νησιού επεξεργάζεται δύο διαφορετικά σενάρια και έχει ως εναλλακτική λύση το αρχικό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με το Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Αναλυτικότερα, στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκονται πλέον οι ακόλουθες προτάσεις:

Σενάριο 1

Το πρώτο σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία περιλαμβάνει τρία μέρη:

α) Επενδυτικό Ταμείο

Δημιουργείται επενδυτικό ταμείο, στο οποίο κράτος, ασφαλιστικά ταμεία και εκκλησία εισφέρουν περιουσιακά στοιχεία, συγκεντρώνοντας 2,8 δισ. ευρώ.

β) Αναδιάρθρωση Λαϊκής

Επιπλέον 2 δισ. ευρώ θα βρεθούν από την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία θα σπάσει σε «καλή» και «κακή».

Στο νέο υγιές πιστωτικό ίδρυμα που δημιουργείται μεταφέρονται όλες οι καταθέσεις έως το επίπεδο των 100.000 ευρώ και όλα τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της παλαιάς τράπεζας.

Η τελευταία τίθεται σε εκκαθάριση και όσα χρήματα συλλεχθούν από αυτή τη διαδικασία θα δοθούν για αποζημιώσεις των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Σε μία τέτοια περίπτωση πάντως θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας.

γ) «Κούρεμα» καταθέσεων

Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ που απομένει για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ θα αντληθεί από το «κούρεμα» όλων των καταθέσεων, το οποίο θα ανέρχεται σε χαμηλά επίπεδα, της τάξης του 1,50%.

Σενάριο 2

Η δεύτερη πρόταση για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας προβλέπει τη σύσταση Επενδυτικού Ταμείου, στο οποίο θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι (Ταμεία Προνοίας, Εκκλησία) και φυσικά πρόσωπα σε εθελοντική βάση, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό πολύ κοντά στα 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί το ύψος του «κουρέματος» καταθέσεων.

Στο Ταμείο ενδέχεται να εισφέρει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με τα αποθέματα χρυσού ύψους 560 εκατ. ευρώ, που διαθέτει.

Το Ταμείο θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου.

Σενάριο 3

Να προχωρήσει η αρχική πρόταση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup και προβλέπει «κούρεμα» των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ κατά 6,75% και μεγαλύτερων ποσών κατά 9,99% ή να υπάρξει κάποια παραλλαγή της, ώστε να είναι δικαιότερη υπέρ των μικροαποταμιευτών.

Διάψευση για Λαϊκή

Ανεξάρτητα από το παραπάνω, σε τηλεγράφημά του το ΑΠΕ - ΜΠΕ επισημαίνεται πως έγκυρη πηγή της Λαϊκής Τράπεζας διέψευσε τις φήμες περί κλεισίματος της τράπεζας.

Επίσης, η ίδια πηγή δήλωσε ότι η τράπεζα κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομικών σχέδιο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης για να συνεχίσει να θεωρείται φερέγγυα, ώστε να δικαιούται έκτακτη ρευστότητα.