A- A+
ΥΠΟΙΚ προς επιχειρήσεις: Δηλώστε τον ΦΠΑ και πληρώστε από 10 ευρώ τη φορά
Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλλουν όποιο ποσό θέλουν, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Μοναδική υποχρέωση του φορολογουμένου θα είναι να καταβάλλει τουλάχιστον 10 ευρώ από το ποσό που οφείλει για τον ΦΠΑ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα καθίστανται ληξιπρόθεσμα και θα αποπληρώνονται με πέναλτι 1% για κάθε μήνα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, στο οποίο επισημαίνεται ότι πρόκειται για μία σημαντική κίνηση προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων από το βάρος μιας υποχρέωσης στην οποία αδυνατούν μέχρι σήμερα να αντεπεξέλθουν.

Τι ισχύει σήμερα

Το γεγονός ότι η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία απαιτεί από κάθε επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία να καταβάλει άμεσα με την υποβολή της χρεωστικής περιοδικής δήλωσης τουλάχιστον το 40% του οφειλόμενου ΦΠΑ λειτουργεί αποτρεπτικά λόγω της βαθιάς ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, κατά την αξιολόγηση των επιδόσεων της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, διαπίστωσαν ότι κάθε φορά που καλούνται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ένας στους τέσσερις υπόχρεους, δηλαδή 250.000 φορολογούμενοι, δεν εκπληρώνει την υποχρέωση αυτή.

Όπως διαπίστωσαν, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται αυτό το μεγάλο ποσοστό άρνησης υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ δεν είναι η πρόθεση των υπόχρεων να αποφύγουν την καταβολή του φόρου, αλλά η αδυναμία τους να πληρώσουν τον οφειλόμενο φόρο.