A- A+
Με φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι χρωστούν στην εφορία πάνω από €5.000 - Πώς ρυθμίζονται τα χρέη
Επιστολή στους εφόρους με την οποία ζητεί να κινηθούν οι διαδικασίες για τη φυλάκιση όσων χρωστούν στο κράτος πάνω από 5.000 ευρώ απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με την επιστολή, οφειλέτες αυτής της κατηγορίας που δεν έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του υπουργείο Οικονομικών για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών, θα οδηγούνται στη φυλακή.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των οφειλετών με χρέη άνω των 5.000 ευρώ ξεπερνά τους 80.000 φορολογουμένους, ενώ περισσότεροι από 2,3 εκατ. πολίτες έχουν οφειλές έως και 3.000 ευρώ.

Με άλλη εγκύκλιο ορίζονται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομήσει ο οφειλέτης για τη ρύθμιση των οφειλών του, αλλά και ο τρόπος αύξησης του αριθμού των δόσεων από 26 σε 48.

Παράβολο - χαράτσι

Κατ΄ αρχάς ο φορολογούμενος θα έλθει αντιμέτωπος με ένα «πέναλντι», καθώς για να προβεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει ένα παράβολο αξίας 0,5% επί της οφειλής τους για να προχωρήσει στην αίτηση.

Μαζί με την αίτηση θα πρέπει να καταθέσει τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

• Η πρωτότυπη αίτηση του οφειλέτη.

• Το πρωτότυπο παράβολο.

• Το ειδικό κατά περίπτωση έντυπο συμπληρωμένο με τα κριτήρια του άρθρου 17 του ν. 2648/1998 και την άποψη του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του Τελωνείου επί του σχετικού αιτήματος.

• Αντίγραφα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης).

• Αντίγραφα ισολογισμών των τριών τελευταίων ετών (από την υποβολή της αίτησης), στους οποίους θα εμπεριέχεται και η έκθεση ελέγχου ορκωτού ελεγκτή.

• Πρόσφατο δευτεροβάθμιο ισοζύγιο με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους.

• Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο έχει προσκομιστεί από τον αιτούντα, προκειμένου να τεκμηριωθεί η οικονομική του αδυναμία.

Αύξηση των δόσεων σε 48

Για την επανεξέταση αιτήματος διευκόλυνσης, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων σε 48 από το αρχικό μέγιστο αριθμό των 26 δόσεων, πρέπει να υπάρχει αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία καταβολής του ποσού της μηνιαίας δόσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη διευκόλυνση.

Η εν λόγω οικονομική αδυναμία μπορεί να είναι διαρκής (να υπήρχε δηλαδή και πριν από τη χορήγηση της πρώτης διευκόλυνσης) ή «επιγενόμενη», λόγω μεταγενέστερης δηλαδή μεταβολής των οικονομικών δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, από τα εισοδήματα του οφειλέτη και τα λοιπά στοιχεία που αυτός έχει συνυποβάλει πρέπει να προκύπτει ότι η καταβολή των ανωτέρω δόσεων της πρώτης διευκόλυνσης καθίσταται προβληματική έως αδύνατη.

Οι προϋποθέσεις

Κατά την υποβολή αιτήματος επανεξέτασης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να εξετάζεται:

• Πρώτον, εάν το αίτημα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα, ήτοι εντός δύο μηνών από την τελευταία εμπρόθεσμη καταβολή δόσης.

• Δεύτερον, εάν η διευκόλυνση τμηματικής καταβολής παραμένει ενεργή και δεν έχει απωλεσθεί.

Μάλιστα, ο δεύτερος έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα στάδια της επανεξέτασης, ήτοι τόσο κατά τη συζήτηση του αιτήματος από το αρμόδιο όργανο, όσο και κατά την υλοποίηση της απόφασης από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., καθώς η επανεξέταση σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις θεωρείται συνέχεια της χορηγηθείσας πρώτης διευκόλυνσης.