A- A+
Με αφορολόγητο 50.000 ή 100.000 ευρώ ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα
Στη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στις 50.000 ή 100.000 ευρώ προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών για υπέρμετρη φορολόγηση της ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαρροές σε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται στη διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί για το νέο φορολογικό πλαίσιο, το σενάριο να μην υπάρξει αφορολόγητο όριο στο νέο ενιαίο φόρο ακινήτων απομακρύνεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η ακίνητη περιουσία θα αρχίζει να φορολογείται από τις 50.000 ή 100.000 ευρώ, ανάλογα με την τελική απόφαση που θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Οι συντελεστές φορολόγησης θα αυξάνονται προοδευτικά, ξεκινώντας από το 1‰ για να φτάσουν στη μεγαλύτερη κλίμακα στο 2%.

Η φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Ο νέος ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το έκτακτο τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ.

Ωστόσο, για να πιαστούν οι στόχοι των εσόδων θα φορολογούνται και τα οικόπεδα – αγροτεμάχια, εντός και εκτός σχεδίου, πέραν των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα εντός και τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα φορολογούνται με διαφορετικό συντελεστή, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στα αγροτεμάχια που βρίσκονται εκτός των σχεδίων των πόλεων.