A- A+
Γιατί αδυνατεί το ΥΠΟΙΚ να φορολογήσει όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό
Αδυναμία επιβολής φορολόγησης στις καταθέσεις που βγήκαν εκτός Ελλάδος μετά το ξέσπασμα της κρίσης έχει το υπουργείο Οικονομικών, λόγω τεχνικών και μηχανογραφικών ελλείψεων.

Από τους 25.000 φορολογουμένους που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα επιστολή με την οποία τους ζητείται να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις που έβγαλαν με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού, ελάχιστοι έχουν μέχρι στιγμής ανταποκριθεί.

Συγκεκριμένα, περί τους 1.000 καταθέτες έχουν συμπληρώσει έως σήμερα τη φόρμα συμπληρωματικών δηλώσεων που έχει αναρτήσει στις σελίδες της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αποδέχονται ότι ένα μέρος των καταθέσεών τους δεν έχει φορολογηθεί στο παρελθόν και προχώρησαν σε σχετική δήλωση για τον υπολογισμό του επιπλέον φόρου που πρέπει να πληρώσουν.

Στους υπόλοιπους, και ειδικά στις περιπτώσεις όσων είχαν εισοδήματα και πριν το 2004, είναι δύσκολη η πραγματοποίηση ελέγχων, καθώς από εκείνη τη χρονιά και παλαιότερα οι δηλώσεις υποβάλλονταν χειρόγραφα.

Για να αποδειχθεί δηλαδή ότι ο φορολογούμενος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των κεφαλαίων του, θα πρέπει το υπουργείο να ανατρέξει στα χειρόγραφα που βρίσκονται στις ΔΟΥ…