A- A+
Εντολή Στουρνάρα στη ΔΕΗ να συνεχίσει την είσπραξη του τέλους ακινήτων παρά την απαγόρευση
Αλαλούμ έχουν προκαλέσει η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που απαγορεύει στη ΔΕΗ την είσπραξη του τέλους ακινήτων και η μετέπειτα εντολή του υπουργού Οικονομικών να αγνοηθεί το δικαστήριο.

Λίγα 24ωρα μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Πρωτοδικείου ότι η είσπραξη του έκτακτου τέλους στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι παράνομη, ο Γιάννης Στουρνάρας με επιστολή που απέστειλε στην εταιρεία έδωσε εντολή για λόγους δημοσίου συμφέροντος το χαράτσι να συνεχίσει να εισπράττεται κανονικά.

Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει την ευθύνη παράκαμψης της δικαστικής απόφασης, ώστε να μην υπάρξει μείωση των εσόδων το επόμενο διάστημα, ενώ έχει προγραμματίσει την κατάθεση αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο.

Εντωμεταξύ από τη ΔΕΗ έχει ήδη γίνει γνωστό ότι θα δέχεται οι καταναλωτές να καταβάλλουν μόνο την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος και όχι και το τέλος ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Πώς πάει το τέλος στην εφορία

Εάν ισχύσει η εντολή του κ. Στουρνάρα, τότε ο μοναδικός τρόπος να αποσυνδεθεί το τέλος ακινήτων από το λογαριασμό της ΔΕΗ είναι ο εξής:

Ο προσέρχεται στην αρµόδια ∆ΟΥ, καταβάλει την τρέχουσα και τις τυχόν ληξιπρόθεσµες δόσεις του έτους 2012 και το υπόλοιπο ποσό βεβαιώνεται στις δόσεις που υπολείπονται στην εφορία.

Αν ο υπόχρεος δηλώνει αδυναµία καταβολής ολοκλήρου του απαιτούµενου ποσού, προκειµένου να αποκοπεί το τέλος από το λογαριασµό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύµατος, απαιτείται η καταβολή ποσού τουλάχιστον 50 ευρώ, ώστε να πραγµατοποιηθεί η βεβαίωση του υπολοίπου ποσού στην αρµόδια ∆ΟΥ.

Σημείνεται ότι ο αρµόδιος προϊστάµενος, µετά από αίτηση του φορολογουµένου, µπορεί να αποφασίσει είτε την καταβολή του τέλους σε περισσότερες από τις προβλεπόµενες δόσεις, είτε τον περιορισµό του ύψους του τέλους.