A- A+
Τα 3 κριτήρια για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης - Το ύψος της βοήθειας
Σε τρία κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους, φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση για τη χορήγηση επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενόψει της αύξησης της τιμής του κατά 40%.

Τελικώς, η εξίσωση του φόρου του θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή που θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής στο πρατήριο θα φτάσει τα 1,40 - 1,50 ευρώ το λίτρο.

Τα 3 κριτήρια

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει καταλήξει στα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται στο σύνολό τους, προκειμένου να χορηγήσει το επίδομα.

Πρόκειται για τα εξής:

1. Ετήσιο εισόδημα. Για τον άγαμο το εισοδηματικό όριο είναι 15.000 ευρώ ετησίως και για τους έγγαμους τα 25.000 ευρώ, ποσό που θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ή 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

2. Αξία περιουσίας. Το μέγιστο όριο της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας θα φτάνει το 120.000 ή 150.000 ευρώ για άγαμους και τα 200.000 για έγγαμους.

3. Μέγεθος ακινήτου. Το ακίνητο του νοικοκυριού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 120 τ.μ. Άρα ακόμη και αν πληρούνται τα δύο παραπάνω κριτήρια, για ακίνητα μεγαλύτερα των 120 τ.μ. δε θα χορηγείται το επίδομα.

Το ύψος του επιδόματος

Για όσους πληρούν τα παραπάνωγ κριτήρια, το ύψος του επιδόματος θα εξαρτηθεί από τον τόπο διαμονή τους. Σε γενικές γραμμές όσο πιο βόρεια κατοικούν, τόσο μεγαλύτερο και το βοήθημα.

Για το λόγο αυτό η Ελλάδα χωρίζεται σε τρεις ζώνες:

Πρώτη ζώνη (Φλώρινα, Γρεβενά κλπ): Θα επιστρέφεται φόρος για συνολική κατανάλωση έως 3.000 λίτρα και το αντίστοιχο ανώτατο ποσό επιστροφής φόρου στα 900 ευρώ.

Δεύτερη ζώνη (Αρκαδία, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης κα): Το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1900 λίτρα και το ανώτατο ποσό της επιστροφής φόρου στα 576 ευρώ.

Τρίτη ζώνη (Αττική, Κέρκυρα, Λευκάδα κλπ): Το όριο κατανάλωσης ορίζεται στα 1200 λίτρα και το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου στα 360 ευρώ.

Τέταρτη ζώνη (νησιά Αιγαίου, Κρήτη κα): Η ανώτατη κατανάλωση ορίζεται στα 700 ευρώ και το μέγιστο ποσό του φόρου που μπορεί να επιστραφεί στα 210 ευρώ.

Η διαδικασία χορήγησης

Οι πολίτες μετά την ηλεκτρονική αίτησή τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα ενημερώνονται αυτόματα για το αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου ύψους.

Στη συνέχεια και μόλις λάβουν το «πράσινο» φως από το υπουργείο Οικονομικών ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, θα τους γνωστοποιείται ένας κωδικός αριθμός πρωτοκόλλου που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούνται να λάβουν επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Έτσι, όταν θα καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους θα της γνωστοποιούν τον ειδικό αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει χορηγήσει η ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ.

Στη συνέχεια θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που τον έχει αναγράψει στην αρχική αίτηση επιστροφής.