A- A+
Πάνω από 3 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις τράπεζες τον Ιούλιο - Τι δείχνουν τα στοιχεία ΕΚΤ - ΤτΕ (upd)
Ανοδικά μετά τη ραγδαία υποχώρηση του Ιουνίου, κινήθηκαν τον Ιούλιο οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας μία ανάσα στο σύστημα, μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που προκάλεσαν ένα μεγάλο κύμα εκροών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα οποία διαφέρουν λίγο από τα αντίστοιχα της Τράπεζας της Ελλάδος, το σύνολο των αποταμιεύσεων του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα στα 159,4 δισ. ευρώ.

Σε μηνιαία βάση η άνοδος των μεγεθών διαμορφώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ, μετά την υποχώρησή τους κατά 5% τον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο.

Αντίστοιχα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξαν μία άνοδο της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ, με τα υπόλοιπα των αποταμιεύσεων νοικοκοκυριών και επιχειρήσεων να διαμορφώνονται στο τέλος Ιουλίου στα 153,89 δισ. ευρώ από 150,58 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα

Πρόκειται κυρίως για χρήματα που διατηρούσαν πελάτες λιανικής σε προσωπικές κρυψώνες ή σε θυρίδες, τα οποία επιστράφηκαν στο σύστημα μετά το σχηματισμό κυβέρνησης και τη μείωση του κινδύνου άτακτης χρεοκοπίας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αρκετές τράπεζες προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε μειώσεις επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας, λόγω των εισροών καταθέσεων που καταγράφηκαν.

Διαβάστε επίσης

* Όνειρο θερινής νυκτός σε έξι μήνες τα υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές - Τι συμβουλεύουν οι τραπεζίτες