A- A+
Όνειρο θερινής νυκτός σε έξι μήνες τα υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές - Τι συμβουλεύουν οι τραπεζίτες
Ραγδαία αποκλιμάκωση των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων έως και τις αρχές του 2013 ακόμη και κάτω από το όριο του 3%, αναμένουν οι τραπεζίτες. Ποια προϊόντα συμφέρουν πιο πολύ σήμερα.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη, εφόσον προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και δρομολογηθούν οι αναμενόμενες συγχωνεύσεις, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό, σε λίγους μήνες το τοπίο στους λογαριασμούς προθεσμίας θα είναι τελείως διαφορετικό.

Καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η διασφάλιση της θέσης της χώρας στο ευρώ, κάτι που εκτιμάται ότι θα έχει ξεκαθαρίσει έως και το τέλος του χρόνου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ίδια τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι επιτόκια της τάξης του 3% που σήμερα θεωρούνται δεδομένα ακόμη και για μικροποσά, θα είναι δυσεύρετα και θα απευθύνονται μόνο σε μεγαλοκαταθέτες.

Οι υπόλοιποι θα αρκούνται σε μία απόδοση της τάξης του 2% - 2,5%.

Ποια προϊόντα συμφέρουν

Εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορεί κάποιος αποταμιευτής να «κλειδώσει» ένα υψηλό επιτόκιο, τόσο το καλύτερο για αυτόν.

Και αυτό γιατί σε λίγους μήνες οι αποδόσεις που σήμερα προσφέρονται χωρίς ρίσκο απώλειας του κεφαλαίου, θα διατίθεται μόνο με την ανάληψη και του αντίστοιχου κινδύνου και σε καμία περίπτωση δε θα είναι εξασφαλισμένες.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, προθεσμιακές καταθέσεις με υψηλά επιτόκια και για διάρκεια 12 μηνών και άνω θεωρούνται μεγάλη ευκαιρία.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη κατάθεση για τα χρήματά σας, χρησιμοποιώντας το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.