A- A+
Ξεκίνησε η ενημέρωση για τις δόσεις των φόρων μέσω TAXIS - Οι προσφορές των καρτών
Σε λειτουργία τέθηκε από τις 16/8 η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την ενημέρωση των φορολογουμένων σχετικά με τον αριθμό και το ύψος των δόσεων του φόρου εισοδήματος.

Δείτε όλες τις προσφορές των τραπεζών ΕΔΩ
Το ηλεκτρονικό σύστημα της ΓΓΠΣ είναι έτοιμο να προσφέρει ενημέρωση στους φορολογούμενους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταβληθεί ο φόρος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος (από όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ) έως και σε 7 μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και κλείνει ο φετινός προϋπολογισμός.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή δεν ενημερώνει τους φορολογούμενους μόνο για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, αλλά και για τυχόν άλλες υποχρεώσεις τους προς την εφορία (ληξιπρόθεσμες οφειλές, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.).

Η ενημέρωσή γίνεται εισάγοντας τον κωδικό πρόσβασης στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) ή τον ΑΦΜ για όσους δεν έχουν κωδικούς.

Ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους, οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και την πιστωτική τους κάρτα για την εξόφληση του φόρου, επιμηκύνοντας άτοκα τη διάρκεια αποπληρωμής έως και τους 18 μήνες.

Μπορείτε να δείτε όλες τις προσφορές των τραπεζών στο αναλυτικό ρεπορτάζ του Moneyonline.gr ΕΔΩ.

Πότε ισχύουν οι δόσεις

Η καταβολή του φόρου σε δόσεις αφορά τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος όταν το ποσό είναι άνω των 300 ευρώ και δεν ισχύει για τυχόν άλλα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχει ο φορολογούμενος.

Η οφειλή έως 300 ευρώ εξοφλείται εφάπαξ στο τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα βεβαίωσης.

Για παράδειγμα, αν ο φόρος βεβαιώθηκε εντός του Ιουλίου, η πληρωμή του φόρου πρέπει να γίνει έως το τέλος Αυγούστου. Στις περιπτώσεις όπου ορισμένοι φορολογούμενοι κατέβαλαν κάποια από τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, τότε καταβάλλεται σε 7 δόσεις ή σε 6, ανάλογα με τον χρόνο εκκαθάρισης και τη βεβαίωση του φόρου, το υπόλοιπο ποσό του φόρου.

- Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 30 Ιουνίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 7 δόσεις από τις 31 Αυγούστου 2012.

- Όσοι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου 2012 μπορούν να πληρώσουν το υπόλοιπο σε 6 δόσεις από τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

- Για όσους φορολογούμενους η εκκαθάριση γίνεται με ημερομηνία μετά την 31η Αυγούστου 2012, ο φόρος μπορεί να πληρωθεί σε τόσες ισόποσες δόσεις, όσοι είναι οι μήνες που απομένουν μετά την ημερομηνία βεβαίωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.

Η τελευταία δόση δεν μπορεί να καταβληθεί αργότερα από το τέλος Φεβρουαρίου 2013, καθώς το σύνολο του φετινού φόρου εισοδήματος θα πρέπει να περάσει στον προϋπολογισμό του 2012, για να κλείσει και η μαύρη τρύπα των εσόδων η οποία στα επτάμηνο του έτους έφθασε κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία

Όσον αφορά το διαδικαστικό μέρος, οι φορολογούμενοι που θέλουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης (ανεξάρτητα αν υπέβαλαν ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα τη δήλωση) μπορούν να τυπώνουν τους νέους κωδικούς πληρωμής (τα «κουπόνια») από το TAXISnet ή από τη σελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), με βάση το εκκαθαριστικό που έχουν στη διάθεσή τους.

Η ειδική εφαρμογή βρίσκεται στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς τους πολίτες».

Σε περίπτωση όπου κάποιος φορολογούμενος δεν επιθυμεί να μπλέξει με την ηλεκτρονική υπηρεσία της ΓΓΠΣ, καταβάλλει τον φόρο σε έως και τρεις διμηνιαίες δόσεις ή σε δύο, αν καθυστερήσει η εκκαθάριση της δήλωσης πέραν του Αυγούστου, με βάση το εκκαθαριστικό που έχει παραλάβει.

Η έκπτωση φέτος, στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου, είναι μόλις 1,5% και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί κίνητρο για κάποιον που έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει αμέσως τον φόρο.