A- A+
Οριστικό: Μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ το τέλος ακινήτων του 2012 - Ποιοι εξαιρούνται
Μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ που αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα θα αποσταλεί και φέτος το τέλος ακινήτων σε 7,5 εκατ. νοικοκυριά. Η πληρωμή του θα γίνει σε 5 διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο μήνα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Οικονομικών, «σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη Νομοθεσία και λόγω τεχνικών δυσχερειών και χρονικών περιορισμών ο τρόπος είσπραξης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) δεν είναι εφικτό να τροποποιηθεί».

Κατά συνέπεια το τέλος ακίνητων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από την ΔΕΗ και άλλους παρόχους, αλλά σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δυο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011, αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εφεξής.

Από το υπουργείο υπενθυμίζεται ότι η επιβολή του τέλους για το 2012 ήταν μια υποχρέωση που είχε ήδη προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι από το 2013 θα αντικατασταθεί από ένα Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Σημειώνεται ότι δε θα είναι δυνατή μόνον η εξόφληση του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δεν προβλέπεται διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής του τέλους.

Απλά οι εταιρείες ενέργειας θα στέλνουν απευθείας τις όποιες οφειλές στην εφορία.

«Σωσίβιο» οι κάρτες

Σημειώνεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να πετύχουτν την άνετη αποπληρωμή του τέλους ακινήτων μέσω των πιστωτικών καρτών, καθώς δεν είναι λίγες οι τράπεζες που δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης του λογαριασμού της ΔΕΗ σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Έτσι, κάθε φορά που πρέπει να πληρωθεί ένας λογαριασμός, ο καταναλωτής μπορεί να τον εξοφλεί σε άτοκες δόσεις, πληρώνοντάς τον με την πιστωτική του κάρτα.

Όλες οι προσφορές των τραπεζών για εξόφληση οφειλών του δημοσίου είναι συγκεντρωμένες ΕΔΩ.

Ποιοι εξαιρούνται

Όσα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή θέματα υγείας, μπορούν να τύχουν ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από το δημόσιο.

Αν και αναμένεται η έκδοση εγκυκλίου για φέτος, οι περιπτώσεις ελάφρυνσης δεν αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά από τις περυσινές.

Με βάση τα περυσινά δεδομένα, ο προϊστάμενος κάθε εφορίας θα μπορεί να αποφασίζει ακόμη και για την πλήρη απαλλαγή από την εισφορά.

Ποιοι απαλλάσσονται του κανονικού τέλους

Όσοι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα δικαιούνται ευνοϊκής αντιμετώπισης υπό προϋποθέσεις:

Συγκεκριμένα:

Α) Μακροχρόνια άνεργοι μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ

- Δεν θα καταβάλλουν έκτακτη εισφορά αν το οικογενειακό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από τα 12.000 ευρώ, όριο που προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευμένο τέκνο (16.000 ευρώ για 1 τέκνο, 20.000 ευρώ για 2 τέκνα, 24.000 ευρώ για 3 τέκνα κοκ).

- Αν τα παραπάνω όρια ξεπερνιούνται καταβάλλεται η κανονική έκτακτη εισφορά

Β) Πολύτεκνοι

- Αν τα εισοδήματα είναι χαμηλότερα των 30.000 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος του έτους καταβολής του τέλους, καταβάλλεται έκτακτη εισφορά ίση με 0,5 ευρώ ανά τ.μ.

- Για μεγαλύτερα εισοδήματα καταβάλλεται η κανονική έκτακτη εισφορά

Γ) Ανάπηροι

- Καταβάλλουν μειωμένη έκτακτη εισφορά ανεξαρτήτως εισοδήματος

Και οι εξαιρέσεις των …εξαιρέσεων

Oι φορολογούμενοι ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ την κανονική έκτακτη εισφορά και ΔΕΝ θα τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης, ακόμη και αν ανήκουν στις παραπάνω ευπαθείς ομάδες, αν συντρέχει κάποιος από τους παρακάτω λόγους:

1) Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους με βάση τα στοιχεία του 2008 υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, όριο που προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευμένο τέκνο (160.000 ευρώ για ένα τέκνο, 170.000 ευρώ για δύο τέκνα κ.ο.κ.)

2) Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμές άνω των 3.000 ευρώ

3) Για το επιπλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ακινήτου, όριο το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευμένο τέκνο (140 τ.μ. για ένα τέκνο, 160 τ.μ. για δύο τέκνα, 180 τ.μ. για τρία τέκνα και 200 τ.μ. για τέσσερα τέκνα και άνω).

Διαβάστε επίσης

* Επιστροφή 200 εκατ. ευρώ από το τέλος ακινήτων στους φορολογούμενους – Πώς να τη ζητήσετε