A- A+
Όλες οι παρατάσεις που έδωσε το ΥΠΟΙΚ για την τακτοποίηση υποχρεώσεων με την εφορία
Παρατάσεις για τη ρύθμιση των υποχρεώσεων των φορολογουμένων προς την εφορία έδωσε τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, για τη διευκόλυνση στην τακτοποίηση των θεμάτων τους.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τις εκλογές και τις καθυστερήσεις που αυτές έχουν δημιουργήσει στην είσπραξη των φόρων.

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δώσει παράταση στις προθεσμίες τακτοποίησης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, με στόχο από τη μία να εξυπηρετηθούν οι τελευταίοι και από την άλλη να γεμίσουν τα ταμεία του δημοσίου.

Πού δόθηκε παράταση

Αναλυτικότερα, με αποφάσεις του το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση στα εξής:

1) Υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Η προθεσμία υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τους υπόχρεους φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα αν η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου ή χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, η οποία λήγει στις 15 Ιουνίου 2012, παρατείνεται ως εξής:

α. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 2 Ιουλίου 2012.

β. Για τους υπόχρεους που η υποβολή τους γίνεται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, έως και τις 16 Ιουλίου 2012.

2) Ρύθμιση οφειλών στο δημόσιο

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση έως τις 11 Ιουνίου για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η παράταση αφορά σε οφειλές οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι με αυτήν την παράταση δίνεται μια ακόμα δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

3) Απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος

Οι φορολογούμενοι που έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο «μπλοκάκι», το οποίο είναι ανενεργό μπορούν να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 500 ευρώ για την πλειονότητα των φορολογούμενων.

Το υπουργείο έχει δώσει προθεσμία έως τις 14 Ιουνίου να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών στην εφορία.

Ωστόσο, κατά την υποβολή της αίτησης διακοπής εργασιών στην εφορία, οι φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με τα εξής:

- φορολογικό έλεγχο των βιβλίων τους για τα τελευταία τουλάχιστον πέντε χρόνια
- έλεγχο για την ορθή απόδοση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας
- έλεγχο για το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον δημόσιο
- για το αν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις

Εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, οι επιτηδευματίες θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα.