A- A+
Το μεγάλο «φακέλωμα» των πολιτών στις εφορίες αρχίζει – Όλα τα στοιχεία στο ΥΠΟΙΚ έως τις 20/8
Σε άνευ προηγουμένου «φακέλωμα» όλων των φορολογουμένων, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί η διασταύρωση των δηλώσεων εισοδήματος με τον τρόπο ζωής τους, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί από τις ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες είναι πελάτες οι φορολογούμενοι, η αποστολή όλων των στοιχείων που αφορούν στις συναλλαγές τους με αυτές.

Όλα τα στοιχεία θα πρέπει να αφορούν τη χρήση 2011 πλην των στοιχείων για τις πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν εκτός Ελλάδος και των στοιχείων των τραπεζών που θα πρέπει να αφορούν και τη χρήση 2010.

Η απόφαση του υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενέργειας και ύδρευσης, οι οποίες θα πρέπει έως και τις 20 Αυγούστου να στείλουν όλα τα στοιχεία με ηλεκτρονικό αρχείο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Με τα στοιχεία αυτά θα πραγματοποιηθούν σαρωτικές διασταυρώσεις και έλεγχοι, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι δηλώνουν υψηλότερες δαπάνες από τις πραγματικές, αλλά και όσοι πραγματοποιούν δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Ποια στοιχεία θα σταλούν

Οι τράπεζες θα πρέπει να αποστείλουν στο υπουργείο Οικονομικών τα ακόλουθα στοιχεία:

α) δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις,

β) υπόλοιπο και κινήσεις λογαριασμών, ενεργών ή μη, που άνοιξαν ή έκλεισαν.

γ) κάθε άλλο στοιχείο αναγκαίο στις διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης του φόρου καθώς και στις διαδικασίες του ελέγχου και των διασταυρώσεων.

δ) ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων (ενδεικτικά αναφέρονται: αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα, προϊόντα εφάπαξ καταβολής, επενδύσεις σε χρυσό ή ασήμι κ.λ.π.),

ε) κίνηση επενδυτικών χαρτοφυλακίων (ενδεικτικά αναφέρονται: αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές, παράγωγα, ομόλογα κ.λ.π.),

στ) ύπαρξη θυρίδων,

ζ) αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.

Ο τρόπος ζωής

Από τις λοιπές επιχειρήσεις ξεχωρίζουν τα εξής:

- Τα ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να διαβιβάσουν στη ΓΓΠΣ τα ΑΦΜ των ιατρών που εκτέλεσαν ιατρικές πράξεις (π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις), σχετικές ημερομηνίες και τον κωδικό κάθε ιατρικής πράξης.

- Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία των πελατών τους και το ποσό των ασφαλίστρων που κατέβαλε καθένας. Το ίδιο ισχύει και για τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πρέπει να διαβιβάσουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία που αφορούν στις υποχρεωτικές εισφορές των εργαζομένων.

- Οι εταιρείες τηλεφωνίας, ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αποστείλουν στη ΓΓΠΣ όλα τα στοιχεία που αφορούν αριθμούς παροχής, ύψος λογαριασμών, ποσά που καταβλήθηκαν από τους πελάτες τους, τον ΑΦΜ κτλ.

- Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών και εκκαθάρισης συναλλαγών πιστωτικών καρτών θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία που αφορούν στις συναλλαγές καρτών που έχουν εκδοθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.