A- A+
Σε ισχύ από αυτό το μήνα η μείωση του επιδόματος ανεργίας στα 360 ευρώ (upd)
Σε εφαρμογή τίθεται ο νέος υπολογισμός 14 επιδομάτων του ΟΑΕΔ, λόγω της μείωσης του κατώτατου μισθού, μετά από την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:34

Αναλυτικότερα, τα επιδόματα, συμπεριλαμβανομένου και του βοηθήματος που χορηγείται σε άνεργους, μειώνονται κατά 22%, λόγω των αλλαγών στην εργασιακή νομοθεσία και των περικοπών στα κατώτερα όρια αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι και αργά το μεσημέρι της Δευτέρας παρέμενε άγνωστο εάν η περικοπή αυτή θα ίσχυε στις πληρωμές αυτού του μήνα, που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Παρασκευή.

Για να μειωθούν τα επιδόματα είναι απαραίτητη η δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης στο φύλλο της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ).

Τελικώς, η απόφαση δημοσιεύτηκε, που σημαίνει ότι τα επιδόματα που θα καταβληθούν την Παρασκευή θα είναι μειωμένα.

Το νέο ύψος των επιδομάτων

Ανάλογα με το μισθό και την οικογενειακή κατάσταση του απολυμένου, το επίδομα ανεργίας θα υπολογίζεται ως εξής:

- Για τελευταίο μηνιαίο μισθό πάνω από 314,17 ευρώ, το βασικό επίδομα θα είναι στα 360 ευρώ, στα 396 ευρώ με ένα προστατευόμενο μέλος και στα 432 ευρώ με δύο προστατευόμενα μέλη.

- Για τελευταίο μηναίο μισθό από 157,09 - 314,16 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα είναι 270 ευρώ, με ένα προστατευόμενο μέλος στα 297 ευρώ και στα 324 ευρώ για δύο προστατευόμενα μέλη.

- Για τελευταίο μηνιαίο μισθό έως 157,08 ευρώ, το επίδομα ανεργίας θα είναι πλέον στα 180 ευρώ, με ένα προστατευόμενο μέλος στα 198 ευρώ και με δύο προστατευόμενα μέλη στα 216 ευρώ.

Επιπλέον, μειώσεις θα υποστούν και τα εποχικά επιδόματα που δίνει ο ΟΑΕΔ, το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το επίδομα για τους αποφυλακιζόμενους, το επίδομα επίσχεσης - διακοπής εργασιών και το επίδομα μητρότητας.

Επανεξέταση των μειώσεων

Σημειώνεται πάντως ότι ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσδώσει στο επίδομα ανεργίας στοιχεία ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Όπως ανέφερε σχετικά, «ορισμένες περιπτώσεις που συνδέονται με εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους και ενώ έχουν δώσει υψηλές εισφορές, καταλήγουν να παίρνουν το ίδιο επίδομα ανεργίας με άλλους».

Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι αυτό θα πρέπει να το επανεξεταστεί, εξηγώντας ότι «το επίδομα δεν είναι προνοιακή παροχή, αλλά ασφαλιστική. Δεν σημαίνει πως η σχέση πρέπει να είναι καθαρά ανταποδοτική, έχει και προνοιακά στοιχεία, αλλά πρέπει να γίνει δικαιότερο».