A- A+
Θα διασταυρώσουν τα στοιχεία για όλα τα ακίνητα μέσω των φορολογικών δηλώσεων του 2012
Στην «τσιμπίδα» της εφορίας κινδυνεύουν να πέσουν όσοι δε δήλωναν τα προηγούμενα χρόνια το ακίνητό τους, καθώς στις φετινές δηλώσεις είναι υποχρεωτική η αναγραφή του αριθμού παροχής του ρολογιού της ΔΕΗ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», στον πίνακα 5 των δηλώσεων (προσδιορισμός ετήσιας δαπάνης), καλούνται περίπου 5.000.000 φορολογούμενοι που είτε είναι ιδιοκτήτες είτε νοικιάζουν πρώτη κατοικία να αναγράψουν τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ που αναφέρεται στον λογαριασμό που τους στέλνει η επιχείρηση.

Με την αναγραφή αυτή το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να προχωρήσει σε διασταύρωση τόσο των τετραγωνικών που αναγράφονται στο έντυπο Ε1 και Ε9 όσο και στον λογαριασμό της ΔΕΗ όπου αναφέρονται τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, ο Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ).

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών θα «διασταυρώσει» με αυτόν τον τρόπο ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται αλλά ποτέ δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία και ειδικότερα ακίνητα που ανήκουν σε offshore εταιρείες αλλά είναι άγνωστος ο πραγματικός τους ιδιοκτήτης. Ακόμη, μέσω του συστήματος TAXIS θα γίνει έλεγχος στα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή του ακινήτου και αυτού που αναγράφεται στον λογαριασμό.

Στις εφορίες το «χαράτσι»

Με αυτή τη διαδικασία και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μητρώου ιδιοκτητών ακινήτων - πελατών της ΔΕΗ, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει από τον επόμενο χρόνο να απεμπλέξει τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από τη διαδικασία να στέλνει η ίδια το χαράτσι μέσω των λογαριασμών που εκδίδει.

Το νέο φόρο επί των ακινήτων θα στέλνει απευθείας το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω ειδικών εκκαθαριστικών.

Στη φορολογική δήλωση που θα συμπληρώσουν εφέτος περίπου 8.500.000 φορολογούμενοι (υπόχρεοι και σύζυγοι αυτών) θα πρέπει να αναγραφούν και ορισμένοι νέοι κωδικοί που είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν παγίδα τεκμηρίων για εκατομμύρια φορολογούμενους που ρύθμισαν τους κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους. Μάλιστα στο υπουργείο χαρακτηρίζουν τους χώρους αυτούς ως «επιφάνεια αυθαίρετων χώρων».

Ειδικότερα, στις ενδείξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσα) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206, 208 και 210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών.

Σημειώνεται ότι πλέον τα νέα τεκμήρια θα λαμβάνουν υπόψη και τα πρόσθετα τετραγωνικά. Αρα πολλοί είναι εκείνοι που θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.