A- A+
ΕΕ: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για Ελλάδα – Για μετάθεση των εκλογών πιέζουν οι Γερμανοί
Θετική κατάληξη είχε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος για έγκριση του νέου ελληνικού πακέτου στήριξης.

Την ίδια ώρα ωστόσο, έντονη είναι η πίεση που ασκείται από τους εταίρους μας και ιδιαίτερα από τη Γερμανία σε σχέση με τη δέσμευση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων για την εφαρμογή του μνημονίου που ψήφισε η Βουλή την Κυριακή.

Πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι είναι επιθυμητή η μετάθεση των εκλογών για πολύ αργότερα, ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα, που αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Δεν είναι τυχαία η διαρροή πληροφοριών την Τετάρτη περί αναβολής εκταμίευσης του νέου πακέτου, με ταυτόχρονη αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας μέχρι τις εκλογές, ώστε να υπάρξουν ισχυρές διαβεβαιώσεις για την εκπλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων.

Βενιζέλος: Ανησυχούν για κοινωνία – πολιτικό σύστημα

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μίλησε για την αγωνία που έχουν οι εταίροι της χώρας στην ΕΕ σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσουν οι κοινωνικοί εταίροι και το πολιτικό σύστημα απέναντι στα νέα μέτρα.

«Τη συζήτηση απασχόλησε η στάση των κοινωνικών εταίρων και η λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος, σε αντιπαραβολή με άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατική χώρα έχει το δικό της τρόπο λειτουργίας», τόνισε ο υπουργός, άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι δε βρέθηκε κοινός τόπος, διότι όπως είπε «οι εταίροι θέλουν να ξέρουν ότι η χώρα θέλει να προχωρήσει».

Πιέσεις για υπογραφές από ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ

Εν συνεχεία επιτέθηκε στα κόμματα που αντιδρούν στο μνημόνιο, υπογραμμίζοντας ότι «όσοι υποστηρίζουν αόριστα ότι πρέπει να βρεθεί άλλη λύση χωρίς να λένε ποια ή όσοι μιλούν για έξοδο από το ευρώ, δεν προσφέρουν τίποτα στον τόπο».

Ο κ. Βενιζέλος πάντως διέψευσε τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί την Τετάρτη περί απαίτησης της Γερμανίας να δεσμευτούν όλα τα πολιτικά κόμματα για την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Αριστεράς.

«Οι δύο αρχηγοί εκπλήρωσαν την υποχρέωση να στείλουν έγγραφες δεσμεύσεις στους δανειστές» τόνισε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών εξηγώντας ότι «η ελληνική Βουλή υπερψήφισε το νέο οικονομικό πρόγραμμα με πλειοψηφία δύο τρίτων».

Γιούνκερ: Αποφάσεις τη Δευτέρα

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Γιούνκερ, η Ελλάδα και η τρόικα έχουν οριστικοποιήσει τα νέα μέτρα που θα καλύψουν την «τρύπα» των 325 εκατ. ευρώ, η τρόικα παρουσίασε την τελευταία της έκθεση για το ελληνικό χρέος και οι εταίροι μας έλαβαν τις ισχυρές δεσμεύσεις των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «με βάση τα στοιχεία που έχουμε ήδη στο τραπέζι και τις νέες προσθήκες, είμαι αισιόδοξος πως το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου».