A- A+
Εμπλοκή με το νέο πακέτο – Αναβάλλεται (;) η εκταμίευση μέχρι τις εκλογές
Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η Ελλάδα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την καθυστέρηση εκταμίευσης του νέου πακέτου στήριξης, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.

Σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters αναφέρεται ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν τρόπους ώστε να καθυστερήσει η εκταμίευση μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο.

Θέλουν δεσμεύσεις για το πρόγραμμα

Γίνεται σαφές ότι οι Ευρωπαίοι πιέζουν ώστε να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή του νέου μνημονίου.

Για το λόγο αυτό ζήτησαν έγγραφες δεσμεύσεις από τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων ότι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική και μετά τις εκλογές.

Η αναβολή του Eurogroup της Τετάρτης για την ερχόμενη Δευτέρα αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και λόγω της καθυστέρησης προσκόμισης των σχετικών επιστολών από τους αρχηγούς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά αντίστοιχα.

Οι δύο επιστολές έχουν ήδη φύγει για τις Βρυξέλλες. Ο κ. Σαμαράς πάντως στο δικό του γράμμα αν και αναφέρει πως συμφωνεί με την επίτευξη των στόχων, σημειώνει παράλληλα ότι διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης.

Τη Δευτέρα το Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις εξελίξεις σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα σε τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη το απόγευμα, ώστε να συναντηθούν στο τακτικό Eurogroup τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Οι Ευρωπαίοι εντείνουν τις πιέσεις τους προς την ελληνική πλευρά με στόχο την εξασφάλιση εφαρμογής του νέου οικονομικού της προγράμματος, που θα συνοδεύσει το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η αναβολή κρίθηκε απαραίτητη καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη ο τρόπος με τον οποίο θα κλείσει η τρύπα των 325 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχουν φτάσει στις Βρυξέλλες και οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών για την εφαρμογή του νέου μνημονίου.