A- A+
FT: Κάποιοι στην ΕΕ θέλουν ελληνική χρεοκοπία – Τα δύο στρατόπεδα
Σημαντική διάσταση απόψεων ως προς το εάν θα πρέπει να εμπιστευθούν την Αθήνα με ένα νέο πακέτο στήριξης καταγράφηκε, σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνάντηση της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης.

Πρόκειται για την ομάδα που απαρτίζεται από ανώτατα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία προετοιμάζει κάθε φορά τις συναντήσεις του Eurogroup.

Όπως τονίζει η οικονομική εφημερίδα, η αναβολή του έκτακτου Eurogroup της Τετάρτης, ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας των πολιτικών ηγετών της Ελλάδας, να δεσμευθούν στους αυστηρούς όρους του νέου πακέτου, ειδικότερα για την περίοδο μετά τις εκλογές του Απριλίου.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή μία έντονη διαμάχη στους κόλπους των Ευρωπαίων πιστωτών για τα οφέλη από μία πιθανή ελληνική χρεοκοπία.

Μάχη Κομισιόν – χωρών με ΑΑΑ

Από τη μία πλευρά η Κομισιόν, η ΕΚΤ και η γαλλική κυβέρνηση προειδοποιούν ότι μία ελληνική πτώχευση θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Ως εκ τούτου ζητούν την άμεση επικύρωση του πακέτου στήριξης.

Στον αντίποδα, μία ομάδα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, κυρίως εκείνες που διατηρούν πιστοληπτική αξιολόγηση τριπλού «Α», δεν πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συγκεκριμένα, σκληροπυρηνικοί αξιωματούχοι από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία ζητούν όλο και περισσότερο την ελληνική χρεοκοπία.

Τείχος προστασίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά γίνονται πιο τολμηρά ως προς το θέμα της Ελλάδας, είναι η αυξανόμενη εκτίμηση ότι έχουν στηθεί χρηματοοικονομικά τείχη προστασίας ενάντια στον κίνδυνο μετάδοσης σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, και αυτό σημαίνει ότι η όποια αντίδραση από το συγκεκριμένο μέτωπο θα είναι περιορισμένη.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη Δευτέρα, ότι η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία απ’ ότι ήταν πριν από δύο χρόνια.

Κάλεσε ωστόσο την Ελλάδα να δεχτεί τη βοήθεια που της προσφέρει η ΕΕ, με στόχο να αναμορφώσει την οικονομία της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Σόιμπλε: Να δεσμευτεί και ο Σαμαράς

Σε νεότερες δηλώσεις του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι χρειάζονται ξεκάθαρες δεσμεύσεις από τους Έλληνες για τις μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις υποσχέσεις για τη λιτότητα.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR σημείωσε ότι «φαίνεται πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει πλήρως δεσμευτεί στα μέτρα εξαιτίας της ισχυρής υποστήριξης που τυγχάνει στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών του Απριλίου».

Ο ίδιος κατέληξε υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία θέλει να βοηθήσει, αλλά «δεν θα ρίξουμε τα χρήματά μας σε ένα απύθμενο πηγάδι».