A- A+
Έκλεισε η συμφωνία των κομμάτων – Εμπλοκή (;) στο Eurogroup (upd) - Δεν αναμένεται έγκριση σήμερα
Σε συμφωνία ήλθαν την Πέμπτη οι αρχηγοί το κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας μας, το οποίο παρουσιάζεται στο Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:22

Ωστόσο, παρά την ανακοίνωση περί συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, το κλίμα στο Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι καλό για την Ελλάδα.

Κατά ορισμένες πληροφορίες η γερμανική πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη από το πρόγραμμα που καταρτίστηκε στην Αθήνα, ενώ στις δηλώσεις τους προσερχόμενοι στην Κομισιόν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίστηκαν συγκρατημένοι ως προς την προοπτική έγκρισής του σήμερα.

Σύμφωνα με διαρροές που μεταδίδουν ελληνικά και ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, οι εταίροι περιμένουν πρώτα την ψήφιση του νέου μνημονίου από τη Βουλή, προτού εγκρίνουν τη νέα δανειακή στήριξη και τους όρους του PSI.

Πώς έκλεισε η «τρύπα» των 625 εκατ. ευρώ

Οι διαπραγματεύσεις «κόλλησαν» στη χθεσινή ημέρα, καθώς υπήρξε διαφωνία για τον τρόπο που θα καλυφθεί μία «τρύπα» ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς πρότεινε τα χρήματα να προέλθουν από τις κύριες συντάξεις, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντέτεινε να υπάρξει περικοπή των επικουρικών.

Αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί αυτό το κενό, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανακοίνωσε ότι πολιτική αρχηγοί κατέληξαν στη λύση που θα προωθηθεί.

Εξάλλου, άλλα 325 εκατ. ευρώ για τα οποία αναζητούνταν τρόπος αναπλήρωσης, θα εξοικονομηθούν από δαπάνες του υπουργείου Άμυνας.

Η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού

Σε επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών.

Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ».