A- A+
15ήμερη διορία για να κλείσει τρύπα 300 εκατ. ευρώ – Στις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο Βενιζέλος
Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για όλα τα θέματα κυβέρνηση και τρόικα, παρά τις πολύωρες διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης. Δόθηκε 15ημερη διορία για να βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συμφώνησε σε όλα πλην ενός ζητήματος, το οποίο αφορά μία τρύπα 300 εκατ. ευρώ, η κάλυψη της οποίας αναζητείται στις συντάξεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ζήτησε τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς αντέτεινε περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι υπάρχει συμβιβασμός για τις περικοπές στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι μειώνονται κατά 22% σε επίπεδο κατώτατων αποδοχών και κατά 32% για νέους έως 25 ετών.

Η ανακοίνωση Παπαδήμου

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωθυπουργικό γραφείο μετά την αποχώρηση των πολιτικών αρχηγών από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρεται ότι «ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα.

Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup».

Αποχωρεί ο Καρατζαφέρης

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης αντέδρασε έντονα μετά την παραπάνω ανακοίνωση, διαρρέοντας ότι δεν έχει συμφωνήσει σε τίποτα.

Άλλωστε και σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών ζήτησε χρόνο για να απαντήσει στο αν δέχεται τα νέα μέτρα.

Ακολούθησε συμπληρωματική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου ότι «ο κ. Καρατζαφέρης δε συμφώνησε».

Στις Βρυξέλλες ο Βενιζέλος

Λίγο μετά τις 6 το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου αναχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε εκ νέου με δραματικούς τόνους για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Όπως είπε, από το νέο πρόγραμμα εξαρτάται η χρηματοδοτική επιβίωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια, εξαρτάται η ολοκλήρωση ή η μη ολοκλήρωση του PSI, εξαρτάται το αν η χώρα θα παραμείνει στην πραγματικότητα μέσα στην Ευρωζώνη ή θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η ευρωπαϊκή της προοπτική.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι η ώρα της ευθύνης για όλους», σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε μόνο τους Έλληνες κατάματα, το εθνικό συμφέρον, την προοπτική των παιδιών μας».

Μείωση μισθών - συντάξεων

Σημαντικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις περιλαμβάνουν τα μέτρα που έχει ζητήσει η τρόικα και βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμενα, η τρόικα ζητά τη μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% των συντάξεων του ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων, οι οποίες δε θα θιγούν.

Επιπλέον, προτείνεται η μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και των αποδοχών των νέων έως και 25 ετών κατά 32%.

Παράλληλα, η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών που ίσχυαν προηγουμένως.

Προς κατάργηση των κλαδικών

Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές των μισθών έως και κατά 50% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

Επιπλέον, παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του 10%, ενώ καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Μπορείτε να διαβάσετε τα βασικά σημεία του κειμένου που έχει παραδώσει η τρόικα στην κυβέρνηση και στους πολιτικούς αρχηγούς που τη στηρίζουν ΕΔΩ.