A- A+
Οικογενειακός θα είναι ο νέος φόρος ακινήτων - Ποιοι θα την «πατήσουν»
Σε οικογενειακή βάση θα επιβάλλεται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, επιβαρύνοντας σημαντικά όσους έχουν «σπάσει» την περιουσία τους.

Δεν ήταν λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που στο παρελθόν έχουν προχωρήσει στο διαχωρισμό της ακίνητης περιουσίας τους σε διάφορα μέλη της οικογένειάς τους.

Με τον τρόπο αυτό επιτύγχαναν να μειώσουν ή να μηδενίσουν το συμπληρωματικό φόρο στα ακίνητα, ο οποίος είχε αφορολόγητο στις 200.000 ευρώ.

Ο νέος σχεδιασμός

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, η κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της για την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), προβλέπει ότι η φορολόγηση θα γίνεται επί της αξίας της περιουσίας κάθε νοικοκυριού, κι όχι ατομικά όπως γίνεται σήμερα.

Πρόκειται κυρίως για πολίτες που προχώρησαν σε γονικές παροχές ή μεταβίβασαν κατά κύριο λόγο την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία σε μέλη της οικογένειάς τους με στόχο να περιορίσουν τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Το σχέδιο, που έχει υποβληθεί στους θεσμούς, προβλέπει ότι ο φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας που έχει η οικογένεια (ζευγάρι και ανήλικα τέκνα).

Και τα αγροτεμάχια μέσα

Ταυτόχρονα, στον νέο φόρο θα ενταχθούν όλα τα αγροτεμάχια εξέλιξη που θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως τους αγρότες, καθώς η κατηγορία αυτή κατέχει και τη μερίδα του λέοντος των αγροτεμαχίων.

Σήμερα, τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο (η εξαίρεση είναι μέχρι και το 2018).

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στους ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη περιουσία και να απαλλάξει τις μικρές ιδιοκτησίες από τον φόρο ή να τους επιβληθεί ένας πολύ μικρότερος φόρος σε σχέση με σήμερα.