A- A+
Πόσα θα πληρώσουν όσοι δικαιούνται μειωμένη έκτακτη εισφορά ακινήτων - Αναλυτικοί πίνακες
Πολύτεκνοι, άνεργοι που δε λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ και ανάπηροι θα καταβάλλουν μειωμένη έκτακτη εισφορά για ακίνητα έως 200 τ.μ. με τιμή ζώνης που δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες των φορολογουμένων που θα εξαιρούνται από το γενικό κανόνα και εντάσσονται στο χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή οι εξής:

  • Πολύτεκνοι
  • Μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι αλλά μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα του 2010 έως 8.000 ευρώ.
  • Ανάπηροι

Οι εξαιρέσεις των εξαιρέσεων

Όμως, ακόμη και αν κάποιος από τους φορολογούμενους πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν θα ενταχθεί στο χαμηλό συντελεστή στις εξής περιπτώσεις:

1ον. Εάν το ακίνητό του βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ. (Βλέπε ΕΔΩ για τις αναλυτικές χρεώσεις)

2ον. Εφόσον διαθέτει ακίνητο άνω των 200 τ.μ., τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα πέραν του ορίου αυτού θα φορολογούνται με τους υψηλότερους συντελεστές.

Η επιβάρυνση για ακίνητα άνω των 200 τ.μ.

Όπως προαναφέρθηκε, ακόμη και αν κάποιος ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, θα κληθεί να καταβάλλει την κανονική έκτακτη εισφορά αν διατηρεί ακίνητο άνω των 200 τ.μ., για τα επιπλέον τετραγωνικά αυτού του ορίου.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά παραδείγματα: