A- A+
Δύο φορές το σπίτι τους θα πληρώσουν μέσω του ΕΝΦΙΑ όσοι το απέκτησαν σε τιμή ευκαιρίας
Μπορεί πολλά ακίνητα να μεταβιβάζονται λόγω της κρίσης σε εξευτελιστικές τιμές, ωστόσο η φορολογική επιβάρυνσή τους είναι σημαντική, περιορίζοντας το όφελος του χαμηλού τιμήματος.

Ο λόγος γίνεται για κατοικίες κυρίως, που μεταβιβάζονται σε πολύ χαμηλές τιμές, ενώ την ίδια στιγμή η αντικειμενική τους αξία είναι πολλαπλάσια, έως και 10 φορές πάνω.

Η διαφορά αυτή μπορεί να οδηγήσει σε φορολογική επιβάρυνση, σε ένα βάθος 25 - 30 ετών, η οποία φτάνει έως και το ύψος του τιμήματος που καταβλήθηκε για την απόκτηση του ακινήτου.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα ένα ακίνητο που πουλήθηκε έναντι 20.000 ευρώ και η αντικειμενική του αξία είναι στα 150.000 ευρώ, θα κοστίσει στον αγοραστή τα διπλάσια.

Κι αυτό διότι μέσα στην επόμενη 30ετία από την απόκτησή του, θα πρέπει να βγάλει από την τσέπη του το ποσό των 20.000 ευρώ περίπου για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος με τα σημερινά δεδομένα ξεπερνά τα 650 ευρώ ετησίως.

Πρόβλημα υπάρχει τόσο σε ακίνητα μικρής επιφάνειας και χαμηλών τιμών, όσο και για μεγαλύτερα σπίτια που λόγω χαμηλής εμπορικότητας, πωλούνται σε τιμές αρκετά κάτω της αντικειμενικής τους αξίας.