A- A+
«Κούρεμα» συντάξεων το 2019 και αφορολόγητου το 2020 προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα
Σε μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές, προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, για να κλείσει η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κατ΄ αρχήν συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπει τη μείωση των συντάξεων με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2019.

Για το 2020 το έξτρα φορολογικό βάρος για τους πολίτες θα ανέλθει σε 1,8 δισ. ευρώ, από τη μείωση του αφορολόγητου έως και τα 5.600 ευρώ.

Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2019, τότε η μείωση του αφορολόγητου θα έλθει νωρίτερα.

Ποιες συντάξεις κινδυνεύουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της κυβέρνησης θα βρεθούν συνταξιούχοι του Δημοσίου και ένστολοι, καθώς και παλαιοί συνταξιούχοι των πρώην ΤΕΒΕ.

Σε αυτές τις κατηγορίες θα επιβληθούν οι μεγαλύτερες περικοπές, με «κούρεμα» της προσωπικής διαφοράς σε ποσοστό έως και 50%.

Κατά πάσα πιθανότητα οι περικοπές θα εφαρμοστούν κατά κύριο λόγο σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 40% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το νέο αφορολόγητο

Το δεύτερο χτύπημα των μέτρων θα έλθει με τη μείωση του αφορολόγητου για τα εισοδήματα του 2020 ή νωρίτερα εάν υπάρξει νέος δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πήχης για το νέο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί στα 5.600 ευρώ.

Στη συνέχεια θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενου και τον αριθμό των τέκνων του.

Επίσης, ο αρχικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 20%. Με βάση αυτό το σενάριο, ο νέος φόρος που προκύπτει ανάλογα με το εισόδημα, διαμορφώνεται ως εξής: