A- A+
Στο 0,70% το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών τον Ιανουάριο - Γιατί παραμένει εκεί
Σχεδόν αμετάβλητο στο 0,70% παρέμεινε το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν τον Ιανουάριο στις τράπεζες. Οι λόγοι διατήρησής του σε αυτά τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, η απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας με διάρκεια έως και 1 έτος υποχώρησε οριακά κατά 1 μονάδα βάσης σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2016.

Αντίστοιχα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με διάρκεια από 13 έως 24 μήνες διαμορφώθηκε σε 0,70% επίσης, καταγράφοντας μεγάλη υποχώρηση σε σχέση με το 0,92% του αμέσως προηγούμενου μήνα.

Κρατάει ...το επιτόκιο

Σημειώνεται πάντως πως οι προθεσμιακές καταθέσεις που συνάπτονται με αυτή τη διάρκεια είναι ελάχιστες, κι ως εκ τούτου είναι εύκολο να προκύψουν μεγάλες διακυμάνσεις από μήνα σε μήνα.

Επί του συνόλου των υφιστάμενων υπολοίπων που ήταν τοποθετημένα από νοικοκυριά σε «κλειστούς» λογαριασμούς, η μέση απόδοση υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 0,70% από 0,72% ένα μήνα νωρίτερα.

Στις επιχειρήσεις το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα, φτάνοντας τον Ιανουάριο στο 0,81% από 0,84% ένα μήνα νωρίτερα.

Γιατί δεν πέφτει

Οι παραπάνω αποδόσεις είναι υψηλότερες από τα προϊόντα «ραφιού» που διαθέτουν οι τράπεζες, στα οποία η οροφή διαμορφώνεται στο 0,65%, κι αυτό για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Οι αιτίες διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα αποδίδεται στους εξής παράγοντες:

- Στα υψηλότερα επιτόκια που φτάνουν έως και το 1,2% για νέο χρήμα, που προέρχεται από λογαριασμούς του εξωτερικού από Α/Κ ξένων οίκων και από καταθέσεις μετρητών

- Στα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρονται σε καταθέσεις 100.000 ευρώ και άνω, στις οποίες ο ανταγωνισμός εξακολουθεί να λειτουργεί

Εξάλλου, υψηλότερες καθαρές αποδόσεις προσφέρουν και τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με προγράμματα επιβράβευσης καρτών των τραπεζών κι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις πλησιάζουν το 1%.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα καταθετικά προγράμματα που πληρώνουν σε είδος μπορείτε να διαβάσετε εδώ