A- A+
Σε θετικό έδαφος οι καταθέσεις για πρώτη φορά μέσα στο 2016 - Γιατί ανησυχούν οι τράπεζες
Αύξηση σε σχέση με το τέλος του 2015 παρουσίασαν για πρώτη φορά μετά από οκτώ μήνες τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις διατηρούσαν στο εγχώριο σύστημα αποταμιεύσεις συνολικού ύψους 123,89 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Σε μηνιαία βάση, η άνοδος των υπολοίπων έφτασε τα 1,32 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, οι καταθέσεις παρουσιάστηκαν αυξημένες κατά 518 εκατ. ευρώ.

Από πού προήλθε η άνοδος

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι η αύξηση των υπολοίπων προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις, οι οποίες τα ενίσχυσαν τον Αύγουστο κατά 928 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τον τουρισμό.

Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά μόλις 269 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν πληρώθηκε κανένας φόρος.

Ωστόσο, τα υπόλοιπα των λογαριασμών πρώτης ζήτησης παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα (-35 εκατ. ευρώ).

Στροφή στις προθεσμιακές

Από την άλλη πλευρά, θετικό είναι το γεγονός ότι τα φυσικά πρόσωπα συνεχίζουν να στρέφονται σε προθεσμιακές καταθέσεις, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν κατά 304 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα των αυξημένων επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες για «νέο χρήμα», δηλαδή για μετρητά και χρήματα που προέρχονται από ρευστοποιήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων.

Εξάλλου, υπάρχει ισχυρό αντικίνητρο διατήρησης χρημάτων στο Ταμιευτήριο και στους τρεχούμενους λογαριασμούς, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων που ισχύουν τους τελευταίους μήνες.

Η ανησυχία των τραπεζών

Αυτό που ανησυχεί τις τράπεζες είναι ότι από αυτό το μήνα και έως τις αρχές του 2017 νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν τσουνάμι φόρων (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ).

Ως εκ τούτου, εκτιμούν πως θα ανακοπεί η θετική πορεία των καταθέσεων που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Η αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης που θα πλήξει τις επιχειρήσεις και οι φόροι που θα πληρώσουν οι πολίτες, δεν επιτρέπουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ενίσχυση των υπολοίπων τους επόμενους μήνες.

Οι τράπεζες θα είναι ευχαριστημένες εάν το 2016 κλείσει με άνοδο υπολοίπων, έστω και οριακή.