A- A+
Καλό φθινόπωρο για την άρση των capital controls μετά το Brexit
«Πάγωμα» της διαδικασίας σταδιακής άρσης ων capital controls, αναμένουν οι τράπεζες, μετά την επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα.

Κι ενώ μετά την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, υπήρχαν βάσιμες προσδοκίες ότι κάποιοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα χαλάρωναν, ήρθε το Brexit για να τα ανατρέψει όλα.

Η αδυναμία εκτίμησης για το πως θα διαμορφωθεί το περιβάλλον στην ελληνική οικονομία, ως αποτέλεσμα της αύξησης της αβεβαιότητας διεθνώς, δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.

Η πρώτη αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδος στις ειδήσεις από το Λονδίνο είναι ενδεικτική του πόσο πολύ χρειάζεται ακόμη το εγχώριο τραπεζικό σύστημα τους περιορισμούς: «Ευτυχώς που υπάρχουν τα capital controls».

Τι θα άλλαζε

Οι τραπεζίτες πίστευαν ότι εάν οι Βρετανοί ψήφιζαν «Ναι» στην παραμονή τους στην ΕΕ, η ΕΚΤ θα έδινε το πράσινο φως για τις ακόλουθες αλλαγές έως και τα μέσα Ιουλίου:

- Αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων από τα 420 στα 500 ευρώ

- Δυνατότητα σωρευτικής ανάληψής του ανά δύο εβδομάδες (1.000 ευρώ στο 15νθήμερο)

- Αύξηση του ορίου για εμπορικές εισαγωγές σε έγκριση αυθημερόν στις 20.000 ή 30.000 ευρώ από 10.000 ευρώ σήμερα

Κάποιοι αισιόδοξοι πίστευαν ότι μέσα στον Ιούλιο θα αίρονταν όλοι οι περιορισμοί για τo νέο χρήμα, δηλαδή για τα μετρητά που εισέρχονται στο σύστημα.

Γι΄ αυτό πλέον, ούτε λόγος...