A- A+
Δεν είναι αντίθετος με την άρση των capital controls για το «φρέσκο» χρήμα ο Ντράγκι
Δεν είναι αντίθετος με την παροχή κινήτρων σε καταθέτες για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Απαντώτας σε ερώτηση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, αν και δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα, πρόσθεσε ότι η εξαίρεση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τους περιορισμούς ενδέχεται, ανάλογα με το επίπεδο της εμπιστοσύνης των καταθετών, να δημιουργήσει κίνητρα.

Το μπαλάκι στους Ελληνες

Ο κ. Ντράγκι υποστήριξε σχετικά ότι «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αξιολογήσουν αν και πώς μπορεί να εφαρμοστεί η εξαίρεση αυτή».

Όπως είπε, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων αποτελούν θέμα των ελληνικών Αρχών, στις οποίες εναπόκειται επίσης να αξιολογήσουν, αν και πώς θα εφαρμόσουν μία εξαίρεση των επαναπατριζόμενων κεφαλαίων από τους περιορισμούς αυτούς.

Εξήγησε δεν πως πρόκειται για ζήτημα που άπτεται της εθνικής αρμοδιότητας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Ευρωσυστήματος.

Τι ζητούν οι τράπεζες

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κάνει την απαραίτητη προετοιμασία για την εφαρμογή αυτών των ρυθμίσεων, ωστόσο ακόμη δεν έχει προχωρήσει ακόμη στις συγκεκριμένες αλλαγές.

Οι τράπεζες εξ αρχής έχουν ζητήσει την πλήρη άρση των περιορισμών, τόσο για τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, όσο και για μετρητά που κατατίθενται στις τράπεζες.

Επιπλέον, επιμένουν στην αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων στα 500 ευρώ από 420 ευρώ σήμερα έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος οι διοικήσεις των συστημικών ομίλων.

Μηνιαίο όριο

Επιπλέον, έχουν ζητήσει η ανανέωση του ορίου να γίνεται όχι κάθε εβδομάδα, όπως ισχύει σήμερα, αλλά κάθε μήνα.

Δηλαδή θέλουν να μη χάνεται το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης και να μεταφέρεται στην επόμενη εβδομάδα του ίδιου μήνα.

Με τον τρόπο αυτό, κάποιος θα μπορεί να σηκώνει μέσα στον ίδιο μήνα με μία κίνηση 2.000 - 2.500 ευρώ, εάν το εβδομαδιαίο όριο αυξηθεί στα 500 ευρώ ή 1.680 - 2.100 ευρώ εάν παραμείνει στα 420 ευρώ.

Οι κανόνες σήμερα

Το εύρος στα παραπάνω νούμερα εξαρτάται από τον αριθμό των Σαββάτων που έχει κάθε μήνας, με δεδομένο ότι η ανανέωση του ορίου γίνεται στις 23:59 κάθε Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι το όριο των 420 ευρώ ισχύει ανά τράπεζα ανά φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των λογαριασμών που διαθέτει.

Από την άλλη πλευρά, κάθε δικαιούχος ενός λογαριασμού, εφόσον διαθέτει κάρτα στο όνομά του ή αν επισκεφθεί το γκισέ, μπορεί να σηκώσει έως 420 ευρώ την εβδομάδα από κάθε τράπεζα.