A- A+
Δε γυρίζουν με τίποτα οι καταθέσεις - Στο 1,10% η μέση απόδοση προθεσμίας
Τη διστακτικότητα των καταθετών να επαναφέρουν χρήματα στους λογαριασμούς τους καταδεικνύουν τα στοιχεία γ΄ τριμήνου που δημοσιοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς.

Από αυτά προκύπτει πολύ μικρή αύξηση των υπολοίπων τους πρώτους τρεις μήνες μετά την επιβολή των capital controls, η οποία είναι αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων των επιχειρήσεων.

Απροθυμία

Η απροθυμία των καταθετών να επιστρέψουν στο γκισέ σχετίζεται με την αβεβαιότητα που δημιουργεί κυρίως η εκκρεμότητα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.

Την επανάκαμψη των καταθέσεων δε βοηθά και η επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών, οι οποίες προχωρούν σε συνεχείς μειώσεις με στόχο να μειώσουν τα έξοδά τους.

Πλέον, η μέση απόδοση στους λογαριασμούς προθεσμίας έχει διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία της Τρ. Πειραιώς

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν, οι καταθέσεις πελατών της Τρ. Πειραιώς διαμορφώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 38,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 34,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας στις 20 Ιουλίου 2015 έως και τα μέσα Οκτωβρίου 2015 παρατηρήθηκε συνολική καθαρή εισροή καταθέσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, καταγράφηκε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα το 3ο 3μηνο 2015.

Στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις το μέσο επιτόκιο ανήλθε σε 1,10% το Σεπτέμβριο από 1,74% τον Ιούνιο του 2015.

Δείτε την παρουσίαση της τράπεζας