A- A+
Τρίτο διαδοχικό limit - down για τις τραπεζικές μετοχές - Σωρευτική πτώση 64%
Σωρευτικές απώλειες 63,8% έχει σημειώσει ο τραπεζικός κλάδος στις πρώτες συνεδριάσεις μετά την επαναλειτουργία του χρηματιστηρίου, λόγω της υπερπροσφοράς μετοχών.

Την Τετάρτη οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών ομίλων, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και της Attica Bank κατέγραψαν το τρίτο διαδοχικό limit down, κλείνοντας με απώλειες της τάξης του 24% - 30%.

Παρά την αντίδραση στις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank στις πρώτες ώρες των συναλλαγών, οι πωλητές υπερίσχυσαν τελικώς, οδηγώντας τις δύο τράπεζες ξανά σε βαθύ «κόκκινο».

Το σημείο ισορροπίας

Το Moneyonline.gr σε δημοσίευμά του έχει παρουσιάσει από το περασμένο Σάββατο εκτιμήσεις αναλυτών ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών θα καταγράψουν πτώση 50% έως 70%, προτού επέλθει ισορροπία στο ταμπλό.

Ενδεχομένως, σε αυτά τα επίπεδα τιμών ή λίγο πιο κάτω να διαμορφώνεται ένα νέο σημείο ισορροπίας, πριν την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών «χαρτιών» εξαρτώνται άμεσα από το ύψος των νέων αυξήσεων κεφαλαίου, το οποίο θα είναι καθοριστικό για τις απώλειες που θα καταγράψουν οι παλαιοί μέτοχοι.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες

Ο τελικός λογαριασμός των stress tests πάντως δεν αναμένεται πριν το τέλος Οκτωβρίου. Οι τραπεζικές διοικήσεις ελπίζουν ότι οι ανάγκες σε «φρέσκα» κεφάλαια δε θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ.

Στην αγορά πάντως οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάγκες της τάξης του 12 - 15 δισ. ευρώ, ποσό που πολύ δύσκολα θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτήν την περίπτωση η κάλυψη του συνόλου ή του μεγαλύτερού μέρους των αυξήσεων κεφαλαίων με κρατικά κεφάλαια μέσω του πακέτου διάσωσης ύψους έως 25 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, θα προκαλέσει μεγάλη μείωση στα ποσοστά των ιδιωτών μετοχών.

Τα πάντα είναι ρευστά και ως προς τον τρόπο που θα ανακεφαλαιοποιηθεί ο κλάδος. Οπότε σε αυτή τη φάση η τοποθέτηση στον τραπεζικό κλάδο ως προς το ρίσκο που αναλαμβάνει ένας επενδυτής είναι πολύ μεγάλη.