A- A+
Spiegel: Λογαριασμούς στη Βουλγαρία ανοίγουν οι Έλληνες για τα ευρώ των ...σεντουκιών
«Μόδα» έχει γίνει για τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος το άνοιγμα λογαριασμών στη Βουλγαρία για την κατάθεση των ευρώ που έχουν αποθησαυρισμένα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel, οι Έλληνες για να προστατεύσουν τα μετρητά τους από τους ελέγχους κεφαλαίων στη δική τους χώρα, κάνουν ένα μικρό ταξίδι στη γειτονική Βουλγαρία.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, χιλιάδες πολίτες έχουν ανοίξει εκεί ήδη λογαριασμούς, ενώ επιχειρήσεις μετακινούν υποκαταστήματα ή και συνολικά τις έδρες τους.

«Οι αυστηροί έλεγχοι που προστατεύουν τις ελληνικές τράπεζες από την κατάρρευση, οδηγούν σε μαζική έξοδο προς τη φτωχότερη χώρα της ΕΕ» αναφέρει το Spiegel.

Εύκολη διαδικασία

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, μετά από την εφαρμογή των capital controls στην Ελλάδα οι τραπεζοϋπάλληλοι της Βουλγαρίας βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με Έλληνες πελάτες.

Μερικοί προσπαθούν να παρακάμψουν τον περιορισμό στις αναλήψεις των 420 ευρώ ανά εβδομάδα, άλλοι να παρακάμψουν τη διαδικασία έγκρισης για μεγάλα εμβάσματα στο εξωτερικό.

Άλλοι φοβούνται είτε κούρεμα καταθέσεων είτε επιστροφή στη δραχμή.

60.000 Έλληνες

Σύμφωνα με εκτίμηση του Krasen Stanchev του Ινστιτούτου για την Οικονομία της Αγοράς στη Σόφια, οι ελληνικές επιχειρήσεις από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά έχουν επενδύσει 4,5-5 δισ. ευρώ στη Βουλγαρία.

Υπολογίζει, ότι μέχρι και 60.000 Έλληνες έχουν ανοίξει αυτόν τον καιρό λογαριασμό σε μια βουλγαρική τράπεζα.

Όπως λέει ένας Έλληνας επιχειρηματίας υπό καθεστώς ανωνυμίας, αυτό αποτελεί καθαρά μία στρατηγική επιβίωσης: ένας βουλγαρικός λογαριασμός έσωσε την εταιρία μου, ανέφερε ιδιοκτήτης μίας μεσαίας εξαγωγικής επιχείρησης από τη Θεσσαλονίκη.

Με τα εμβάσματα προς το εξωτερικό από το βουλγαρικό του λογαριασμό και παρακάμπτοντας τις πολύπλοκες διαδικασίες έγκρισης για τις συναλλαγές στο εξωτερικό, μπορεί και πληρώνει τους προμηθευτές του εκτός Ελλάδος.

«Πριν από λίγα χρόνια, η Ελλάδα ήταν ακόμα φορέας ελπίδας, αλλά και πρότυπο για άλλα κράτη των Βαλκανίων. Ήμαστε μια ανεπτυγμένη οικονομία, σταθερά βασισμένη στη Δύση, μέρος του πυρήνα της Ευρώπης», δήλωσε ο επιχειρηματίας.

«Τώρα ακόμα και η Αλβανία φαίνεται ελκυστικότερη»...