A- A+
Διέψευσε ξανά τον εαυτό του ο Βαρουφάκης για το τέλος αναλήψεων μέσα σε μία ώρα!
Στη διάψευση του Γιάνη Βαρουφάκη για το θέμα της επιβολής τέλους αναλήψεων προχώρησε με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, λίγη ώρα μετά τις δημόσιες δηλώσεις του.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε αφήσει ορθάνοιχτο παράθυρο για επιβολή τέλους στις αναλήψεις μετρητών από ελληνικές τράπεζες.

Ερωτηθείς σχετικά με το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με τη φορολόγηση των καταθέσεων, το απέκλεισε κατηγορηματικά.

Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για την επιβολή ενός τέλους στις αναλήψεις μετρητών προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους φορολογούμενους να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους με πλαστικό χρήμα.

Σε παλαιότερες διαρροές το τέλος αυτό τοποθετούνταν στα επίπεδα του 1 τοις χιλίοις, δηλαδή στα 1 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αναλήψεων από ΑΤΜ και τραπεζικά γκισέ.

Επίσημη διάψευση

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς.

Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση.

Νομιμοποίηση καταθέσεων

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το υπουργείο Οικονομικών θα βγάλει σε δημόσια διαβούλευση σύντομα σχέδιο για τη νομιμοποίηση αδήλωτων καταθέσεων, που βρίσκονται είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Θα εφαρμοστούν δύο συντελεστές:

- Για όσους διαθέτουν αδήλωτο χρήμα εκτός χώρας θα πληρώνουν οικειοθελώς το 15% του ποσού σε φόρο και να το νομιμοποιήσουν

- Για τα χρήματα που βρίσκονται σε ελληνικές τράπεζες το ποσοστό του φόρου που θα προταθεί ανέρχεται σε 30% με τον υπουργό να παραδέχεται το στοιχείο της αδικίας ανάμεσα στις δυο προτάσεις.

Η διαδικασία για τη νομιμοποίηση θα είναι απλή. Ο καταθέτης θα εισέρχεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή στο taxis, θα δηλώνει το «μαύρο» ποσό, θα πληρώνει ηλεκτρονικά το φόρο και θα λαμβάνει πιστοποιητικό νομιμοποίησης.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνεται με όσους έχουν μετρητά στο στρώμα είπε ότι θα πρέπει να τα καταθέσουν στην τράπεζα και στη συνέχεια να τα νομιμοποιήσουν.