A- A+
Σε νέο χαμηλό 40 μηνών τα επιτόκια των προθεσμιακών - Στο 3,10% η μέση απόδοση
Νέα πτώση της τάξης των 19 μονάδων βάσης σημείωσαν το Σεπτέμβριο τα μέσα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση απόδοση των νέων λογαριασμών προθεσμίας που ανοίχτηκαν το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 3,10%.

Πρόκειται για τον ένατο σερί μήνα που τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων κινούνται πτωτικά, ξεκινώντας από το 4,70% στα τέλη του 2012 για να καταλήξουν μία ανάσα από το 3%.

Οι προβλέψεις

Μέσα σε ένα τρίμηνο, από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και σήμερα, οι περικοπές σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τις 100 μονάδες βάσης (1%), βάζοντας τέλος στο 4% plus που θεωρούνταν μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι δεδομένο ακόμη και για μικροποσά.

Ωστόσο, μετά το κύμα μειώσεων που προηγήθηκε, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία στασιμότητα στην επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών. «Η αγορά θα χωνέψει αυτά τα επίπεδα, πριν ξεκινήσει νέος γύρος περικοπών» αναφέρει τραπεζικό στέλεχος.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα «παράθυρο» ευκαιρίας στους καταθέτες να ανανεώσουν τα προγράμματά τους, «κλειδώνοντας» μία όσο το δυνατόν υψηλότερη απόδοση για μεγαλύτερο διάστημα, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Η στρατηγική

To Moneyonline.gr έχει κατά καιρούς αναφερθεί στο δίλημμα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καταθέτες, δεδομένης της αρνητικής κλίσης των επιτοκίων, δηλαδής της μείωσής τους όσο αυξάνεται η διάρκεια της κατάθεσης πάνω από τους 3 ή 6 μήνες.

Ειδικότερα, οι καταθέτες έχουν δύο επιλογές:

Α) Να «κλείσουν» τα χρήματά τους για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά με μικρότερο επιτόκιο

Β) Να προτιμήσουν πιο βραχυπρόθεσμες καταθέσεις, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες και μόλις αυτές λήξουν να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους, υπό τον κίνδυνο όμως τα επιτόκια να έχουν υποχωρήσει σε σχέση με σήμερα

Η σωστή απόφαση προϋποθέτει να γνωρίζουμε από τώρα πώς θα κινηθούν τα επιτόκια στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, σίγουρη απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να υπάρξει. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να αυξηθούν οι πιθανότητες μεγιστοποίησης της ανταμοιβής.

Τι συμφέρει

Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την οποία προσφέρουν πολλά προγράμματα, μπορεί να προσφέρει λύσεις.

Με τον τρόπο αυτό, ο καταθέτης μπορεί χωρίς κόστος κατά τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση ένα νέο επιτόκιο για τα χρήματά του και να «διορθώσει» μία προηγούμενη απόφασή του.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος δέσμευσε τις καταθέσεις του για 1 χρόνο με χαμηλό επιτόκιο και οι αποδόσεις, λόγω πχ. νέας πολιτικής αναταραχής έχουν πάρει την ανιούσα, θα μπορεί να «σπάσει» την παλαιά προθεσμιακή και να «κλείσει» ξανά τα χρήματά του με τα νέα υψηλότερα επιτόκια.

Μειούμενα επιτόκια

Στην προκειμένη περίπτωση, ιδιαίτερα συμφέροντα είναι τα προγράμματα που εκτός από το δικαίωμα ανάληψης ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς ποινή, προσφέρουν επιτόκια που μειώνονται όσο περνούν οι μήνες της κατάθεσης.

Έτσι, ο καταθέτης απολαμβάνει υψηλό επιτόκιο τους πρώτους μήνες, και ανάλογα με την πορεία των αποδόσεων αποφασίζει στη συνέχεια αν θα παραμείνει στο ίδιο προϊόν ή θα αλλάξει.

Συμπέρασμα: Θα πρέπει να βρείτε μία κατάθεση, που παρέχει την ευχέρεια πρόωρης ανάληψης χωρίς κόστος, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάρκεια και όσο το δυνατόν υψηλότερο επιτόκιο.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε ένα ικανοποιητικό κέρδος και θα μείνετε ζωντανοί στο «παιχνίδι» των επιτοκίων για όλο το διάστημα ισχύος της προθεσμιακής.

Εάν βέβαια πιστεύετε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, προτιμήστε τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρότερης διάρκειας, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες.

Με αυτό τον τρόπο και εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις σας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα ανανεώνετε το υψηλό επιτόκιο.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.