A- A+
Κύπρος: «Κούρεμα» 27,5% σε καταθέσεις που είχαν αρχικώς εξαιρεθεί
Την επιβολή «κουρέματος» 27,50% σε κατηγορίες καταθέσεων που είχαν αρχικώς εξαιρεθεί αποφάσισε η κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να μη θιγούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι λοιποί πελάτες της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής.

Σε επιστολή, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα στον περιορισμό των εξαιρέσεων, και προτείνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα πρέπει να περιληφθούν σε αναθεωρημένα διατάγματα που θα εκδοθούν.

«Η εισήγηση γίνεται με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων και συνεπώς για να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Γεωργιάδης.

Οι νέες προτάσεις

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες, μόνο το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα.

Το πλήρες «κούρεμα» γλιτώνουν, επίσης, τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζονται σε επενδυτικές μονάδες. Παρόλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές σε αυτά τα ταμεία, θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων των ταμείων, δηλαδή η εξαίρεση θα αφορά και πάλι το 72,5% των ταμείων.

Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών. Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως.

Θα «κουρευτεί» επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας.

Pimco: Ζημιές 14 δισ. ευρώ

Στα 14 δισ. ευρώ φτάνουν οι ζημιές των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών με βάση το ακραίο σενάριο της άσκησης προσωμείωσης που πραγματοποίησε η Pimco.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco την Παρασκευή έφερε στην επιφάνεια τα συσσωρευμένα προβλήματα στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των δύο τραπεζών, που μπήκαν το Μάρτιο σε καθεστώς εξυγίανσης.

Με το ακραίο σενάριο της Pimco, εκτιμάται ότι οι συνολικές απώλειες στα δανειστικά χαρτοφυλάκια των δύο τραπεζών φθάνουν τα €14 δισ. και οι κεφαλαιακές ανάγκες πλησιάζουν τα €7,8 δισ.

Το δανειστικό χαρτοφυλάκιο των δύο τραπεζών φθάνει τα €56 δισ., και με τους υπολογισμούς της Pimco, ένα στα τέσσερα ευρώ που δάνεισαν οι δύο τράπεζες αναμένεται να απολεσθεί μέχρι τα μέσα του 2015.

Οι επισφάλειες στη Λαϊκή

Τα στοιχεία για τη Λαϊκή στην Ελλάδα μιλούν από μόνα τους για την εκεί διαχείριση. Η Τράπεζα φαίνεται να κατάφερε να μαζέψει τη «σαβούρα» των δανείων αφού το δανειστικό χαρτοφυλάκιο των €10 δισ. εκτιμήθηκε από την Pimco ότι θα έχει αναμενόμενες απώλειες €4,5 δισ.

Ο αριθμός ενδέχεται να είναι συντηρητικός καθώς μέρος των δανείων που παραχωρήθηκαν σε ελληνικές εταιρείες έχει κατηγοριοποιηθεί ως international business της Κύπρου.

Ενώ τον Ιούνιο του 2012 η Λαϊκή στην Ελλάδα είχε περίπου το ίδιο μέγεθος δανειστικού χαρτοφυλακίου με την Κύπρο, οι αναμενόμενες ζημιές στην Ελλάδα είναι κατά €2 δισ. μεγαλύτερες από ότι στην Κύπρο - €4,5 δισ. έναντι €2,5 δισ.

Επιχειρηματικά δάνεια στην Κύπρου

Η εικόνα που παρουσιάζει η Pimco για το δανειστικό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας Κύπρου διαφέρει από αυτή για τη Λαϊκή.

Η Τρ. Κύπρου αναμένεται να έχει απώλειες €3,6 δισ. στο εγχώριο δανειστικό χαρτοφυλάκιο και €2,5 δισ. στο, αρκετά μικρότερο, ελληνικό χαρτοφυλάκιο.

Οι αναμενόμενες ζημιές της Τράπεζας αναμένεται να προκύψουν κυρίως στη δανειοδότηση εμπορικών ακινήτων και επιχειρηματιών ανάπτυξης.

Στη δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων οι αναμενόμενες απώλειες της Τρ. Κύπρου είναι πολλαπλάσιες από αυτές της Λαϊκής, ενώ στα στεγαστικά δάνεια είναι σημαντικά μικρότερες.

Συνολικά, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών βρίσκονται κοντά στα €4 δισ. για την κάθε μια, αλλά αυτές δεν περιλαμβάνουν το €1,8 δισ. που έλαβε ήδη η Λαϊκή ως στήριξη από το κράτος.