A- A+
Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για στεγαστικά δάνεια υπερχρεωμένων - Συμφωνία με τρόικα
Σε συμφωνία με την τρόικα για το θέμα των ρυθμίσεων των στεγαστικών δανείων που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και μήνες, ήλθε το υπουργείο Ανάπτυξης. Αυξάνονται οι δικαιούχοι της ρύθμισης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση να περάσει από τη Βουλή μέσα στο Μάιο και να τεθεί αμέσως σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία περιλαμβάνει διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων της ρύθμισης, μέσω της οποίας οι μηνιαίες δόσεις δεν θα υπερβαίνουν για μία τετραετία το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Αυτό κατέστη εφικτό με την αύξηση του εισοδηματικού πλαφόν, που με βάση την αρχική συμφωνία διαμορφωνόταν στις 25.000 ευρώ, σε υψηλότερα επίπεδα, που δεν θα υπερβαίνουν ωστόσο τα 35.000 ευρώ.

Επιπλέον, τα δηλωθέντα εισοδήματα θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 35% σε σχέση με το 2010.

Οι όροι της ρύθμισης

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι της ρύθμισης θα πληρώνουν για τέσσερα χρόνια μηνιαία δόση που δεν θα ξεπερνά το 30% του εισοδήματός τους, η οποία θα περιλαμβάνει μόνο τους τόκους και πολύ μικρό μέρος του κεφαλαίου.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος, θα γίνεται έλεγχος του εισοδήματος του δανειολήπτη. Σε περίπτωση που αυξηθεί η δόση, ο δανειολήπτης θα πρέπει να το δηλώνει στην τράπεζα.

Άνεργοι και ευπαθείς ομάδες δε θα καταβάλλουν δόση. Σε όλες τις περιπτώσεις το επιτόκιο θα ανέρχεται σε 1,50%, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί εάν θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο.