A- A+
Κοινή Επιτροπή από στελέχη της Εθνικής και της Eurobank για το σχεδιασμό του νέου ομίλου
Μία κοινή Επιτροπή, που θα αποτελείται από στελέχη και των δύο τραπεζών, με ξεκάθαρο και διακριτό χώρο ευθύνης για κάθε μέλος, δημιουργεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας για τη συγχώνευση με την Eurobank.

Το απόγευμα της Δευτέρας η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Eurobank, το ποσοστό αποδοχής της οποίας ανήλθε σε 84,35%.

Συνολικά έως τις 15 Φεβρουαρίου 64.369 μέτοχοι της Eurobank αποδέχθηκαν νόμιμα και έγκυρα τη Δημόσια Πρόταση, προσφέροντας 466.397.790 μετοχές.

Οι νέες μετοχές της Εθνικής Τράπεζας θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται, σύμφωνα με το Πληροφοριακό Δελτίο της δημόσιας πρότασης στις 27/2.

Η ενοποίηση των δύο ομίλων

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης, η Eurobank είναι θυγατρική του Ομίλου Εθνικής, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένας αυτόνομος τραπεζικός οργανισμός μέχρι τη νομική συγχώνευση.

Για να ολοκληρωθεί η νομική και λειτουργική συγχώνευση και να επιτευχθούν οι προσδοκώμενες συνέργειες, προωθείται καλά συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των δύο τραπεζών και των θυγατρικών τους.

Από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το κοινό Integration Steering Committee, που όπως προαναφέρθηκε θα αποτελείται από στελέχη και των δύο τραπεζών, με ξεκάθαρο και διακριτό χώρο ευθύνης για κάθε μέλος.

Τέλος το σήμα Eurobank

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει αποφασίσει να ενοποιήσει το δίκτυο των δύο τραπεζών και να χρησιμοποιήσει σε όλα τα καταστήματα το σήμα της ΕΤΕ.

Αυτό σημαίνει ότι σε λίγους μήνες το λογότυπο της Eurobank μετά από 16 ολόκληρα χρόνια θα περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η μετονομασία της τότε Ευρωεπενδυτικής Τράπεζας σε Eurobank είχε γίνει από τον Σπύρο Λάτση το 1997.

Η λειτουργική συγχώνευση των δύο τραπεζών αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ σε εφαρμογή θα τεθεί και το σχέδιο για τη μείωση του προσωπικού.

Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 2.000 ατόμων από την Εθνική Τράπεζα, ενώ εφόσον υπάρξει επιτυχία δεν αποκλείεται να υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα και στην Eurobank το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μήνυμα Τουρκολιά

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς απέστειλε μήνυμα στο προσωπικό των δύο ομίλων.

Αναλυτικά η επιστολή του έχει ως εξής:

«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας της προαιρετικής δημόσιας πρότασης και την απόκτηση ποσοστού 84,35% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Eurobank Ergasias Α.Ε., θα ήθελα κι επισήμως, να καλωσορίσουμε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας τους εργαζόμενους μιας ιδιαίτερα δυναμικής και εξωστρεφούς τράπεζας.
Εθνική Τράπεζα και Eurobank ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν από κοινού τον μεγαλύτερο τραπεζικό Όμιλο της χώρας, ικανό να ανταποκριθεί επιτυχώς στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με την απόφασή μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτής της στρατηγικής κίνησης, η Τράπεζα θέτει τις βάσεις, προκειμένου να πετύχει την επαρκή και ταχύτατη ανακεφαλαιοποίησή της, την ενίσχυση της ρευστότητας, τον εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και τη συγκράτηση των επισφαλειών.

Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης προς το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και να προσφέρουμε, μέσω ενός διευρυμένου τραπεζικού Ομίλου, αυξημένες δυνατότητες χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Ο νέος Όμιλος θα διαθέτει ένα ευρύτατο δίκτυο εξυπηρέτησης πελατών στην Ελλάδα και στις βασικές περιφερειακές αγορές της ΝΑ Ευρώπης αντίστοιχα, μέσω του οποίου θα προσφέρονται καθημερινά αναβαθμισμένες υπηρεσίες, σε πάνω από 18 εκατομμύρια πελάτες. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο νέος Όμιλος αποκτά ηγετική παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη, όπου θα αποτελέσει και έναν από τους κύριους μοχλούς επανεκκίνησης της οικονομίας της περιοχής.

Τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν από τη συγχώνευση και τη λειτουργική ενοποίηση των δύο οργανισμών, το αμέσως προσεχές διάστημα, μέσω της επίτευξης συνεργειών, της αξιοποίησης των οικονομιών κλίμακας, καθώς και των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων τους θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης ενός υγιούς και βιώσιμου επιχειρηματικού Ομίλου, ικανού να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Είμαι πεπεισμένος κι αισιόδοξος ταυτόχρονα, ότι με κοινό όραμα και προοπτική, σε πνεύμα ενότητας, τα στελέχη και των δυο Τραπεζών θα φέρουν εις πέρας μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως έχω ήδη επικοινωνήσει, η στελέχωση του νέου οργανισμού θα γίνει από εργαζόμενους και των δύο Τραπεζών, με αξιοκρατικά κριτήρια και απόλυτα διαφανή διαδικασία, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο η εμπειρία και οι ικανότητες όλων.

Όλοι εσείς, οι εργαζόμενοι στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, είμαι βέβαιος, θα στηρίξετε αυτό το τόσο σύνθετο και πολύπλοκο εγχείρημα, προκειμένου από κοινού να δημιουργήσουμε μια από τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικές Τράπεζες στον Ευρωπαϊκό χώρο, ικανή να πρωτοστατήσει στη διαδικασία ανάκαμψης της χώρας.

Αλέξανδρος Τουρκολιάς»