A- A+
Απόλυτα ασφαλείς οι καταθέσεις και με τη ...βούλα της ΕΚΤ - Τι έδειξαν τα stress tests
Με επιτυχία ολοκλήρωσαν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, εξασφαλίζοντας πιστοποιητικό ...φερεγγυότητας από τον επόπτη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και υπό συνθήκες ύφεσης την ερχόμενη τριετία, με σωρευτική πτώση του ΑΕΠ κατά 3,20%, οι τράπεζες διατηρούν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Αυτό σημαίνει ότι χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν να αντέξουν μία μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, έχοντας πλήρως διασφαλισμένους τους καταθέτες τους.

Καταθέσεις και capital controls

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης το πρωί του Σαββάτου ανοίγει το δρόμο για επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης των υπολοίπων των καταθέσεων και για πλήρη άρση των capital controls.

Η κατάργηση των περιορισμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών για την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.

Εάν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν αρθεί η περισσότεροι, αν όχι όλοι οι περιορισμοί.

Το σίγουρο είναι ότι τελευταίοι θα αρθούν οι περιορισμοί που αφορούν τις αναλήψεις μετρητών και τις αποστολές εμβασμάτων σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Τα αποτελέσματα των stress tests

Στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης, η μέση μείωση κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 - CET1) των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Τράπεζας Πειραιώς, ήταν 9 ποσοστιαίες μονάδες, που αντιστοιχούν σε 15,5 δισεκ. ευρώ.

Η μείωση κεφαλαίου ήταν 8,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Alpha Bank, 8,68 ποσοστιαίες μονάδες για την Eurobank, 9,56 ποσοστιαίες μονάδες για την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (ΕΤΕ) και 8,95 ποσοστιαίες μονάδες για την Τράπεζα Πειραιώς.

Αναλυτικότερα, οι δείκτες Core Tier 1 στα διάφορα σενάρια της άσκησης διαμορφώθηκαν ως εξής:

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Μεγαλύτεροι οι πραγματικοί δείκτες

Μάλιστα, οι παραπάνω δείκτες θα ενισχυθούν το επόμενο διάστημα, καθώς θα ολοκληρώνονται μία σειρά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών ομίλων.

Λόγω της υπόθεσης για στατικούς ισολογισμούς, οι εκποιήσεις που δεν είχαν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2017 δεν ελήφθησαν υπόψη στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κεφαλαιακοί δείκτες να είναι χαμηλότεροι από ό,τι θα ήταν εάν αυτές οι εκποιήσεις με θετική κεφαλαιακή επίδραση είχαν ληφθεί υπόψη στην τελική επίδραση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως και το τέλος της χρονιάς.

Η σύγκριση με 2015

Σημειώνεται ότι στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν τέθηκε θέμα επιτυχίας ή αποτυχίας.

Τα αποτελέσματά της, μαζί με άλλες σχετικές εποπτικές πληροφορίες, χρησιμοποιούνται για να σχηματιστεί μια συνολική εποπτική αξιολόγηση της κατάστασης μιας τράπεζας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι καμία τράπεζα δεν έπεσε κάτω από το όριο του 5,50% στο δυσμενές σενάριο των stress tests του 2015

Οι κίνδυνοι

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων διαμορφώθηκαν κατά κύριο λόγο από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

Πιστωτικός κίνδυνος: ενώ υπό το βασικό σενάριο η αρνητική επίδραση του πιστωτικού κινδύνου στους δείκτες κεφαλαίου CET1 ήταν κατά μέσο όρο περίπου 260 μονάδες βάσης, υπό το δυσμενές σενάριο αυξήθηκε στις 850 μονάδες βάσης.

Καθαρά έσοδα από τόκους: τα καθαρά έσοδα από τόκους υπό το δυσμενές σενάριο μειώθηκαν κατά 22,5% σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.

Τα σενάρια της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων περιλαμβάνουν τις ακόλουθες προβολές για το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας:

Βασικό σενάριο: 2018 2,40%, 2019 2,50%, 2020 2,40%
Αρνητικό σενάριο: 2018 - 1,30%, 2019 - 2,10%, 2020 0,2%