A- A+
Κόλλησε η πλατφόρμα του Εξοικονομώ - Χιλιάδες με κίνδυνο να χάσουν την επιδότηση
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν από τη Δευτέρα οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο Εκοικονομώ Κατ΄ Οίκον, λόγω δυσλειτουργιών της πλατφόρμας των αιτήσεων.

Το σύστημα άνοιγμα για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και το Νότιο Αιγαίο, ωστόσο λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας η πλατφόρμα πέφτει συνεχώς.

Πολλοί ενδιαφερόμενοι που προσπάθησαν να κάνουν αιτήσεις, δεν τα κατάφεραν, καθώς δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την αίτηση.

Καθώς το πρόγραμμα ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των προβλεπόμενων κονδυλίων, χιλιάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μείνουν εκτός.

Πλέον, αναμένεται η επίσημη αντίδραση του υπουργείου Περιβάλλοντος για το αν θα υπάρξει πρόνοια για όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτησή τους.

Τι έγινε την πρώτη ημέρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, την πρώτη ημέρα ενεργοποίησης του συστήματος 4.747 νοικοκυριά από την Αττική και 151 από το Νότιο Αιγαίο ολοκλήρωσαν την αίτησή τους.

Παράλληλα, έχουν εγγραφεί στο σύστημα και βρίσκονται σε διαδικασία επεξεργασίας της αίτησης άλλοι τόσοι (4.858 στην Αττική και 272 στο Νότιο Αιγαίο).

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Πού κάνετε αίτηση

Σημειώνεται πως προϋπόθεση για να υποβάλλετε αίτηση είναι να έχετε εκδώσει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για την κατοικία που θέλετε να αναβαθμίσετε.

Η κατάθεση και η διεκπεραίωση των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά στο https://exoikonomisi.ypen.gr/, όπου ο ενδιαφερόμενος θα επιλέγει την τράπεζα συνεργασίας του.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να καταθέσει τα δικαιολογητικό εγγράφως στην τράπεζα, η οποία θα υποχρεούται να του χορηγήσει αποδεικτικό κατάθεσης.

Τα στοιχεία εισάγονται στην ειδική πλατφόρμα από την τράπεζα. Από την ίδια πλατφόρμα θα μπορεί επίσης στην πορεία κάθε ιδιοκτήτης να ενημερωθεί για το κατά πόσο εγκρίθηκε ή όχι η ένταξή του στο πρόγραμμα, όπως επίσης και να επιλέξει στη συνέχεια αν θα προχωρήσει σε τραπεζικό δανεισμό.

Τα βήματα για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι τα εξής:

1. Προέγκριση δανείου (υποκατάστημα τράπεζας) - πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση

2. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών

3. Υπαγωγή αίτησης ενδιαφερόμενου- υπογραφή δανειακής Σύμβασης- εκταμίευση προκαταβολής

4. Υλοποίηση Παρεμβάσεων - δεύτερη Ενεργειακή Επιθεώρηση

5. Προσκόμιση δικαιολογητικών - εκταμίευση λοιπού δανείου και επιχορήγησης

Η ένταξη στο πρόγραμμα είναι μία συνεχής διαδικασία έως την εξάντληση των πόρων ανά περιφέρεια

Οι όροι του προγράμματος

Το ύψος της επιδότησης εξαρτάται από τον προϋπολογισμό του έργου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ και ως ποσοστό είναι ανάλογο το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου για το υπόλοιπο ποσό, αν και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, όπως στο αντίστοιχο προηγούμενο πρόγραμμα.

Συνολικά έχουν καθοριστεί 7 εισοδηματικές κλίμακες, από τις οποίες θα προκύπτει και το ποσοστό της επιδότησης:

Οι εργασίες που επιδοτούνται

Ο προϋπολογισμός των εργασιών αποκλειστικά για την πρώτη κατοικία, μπορεί να φτάσει έως και τις 25.000 ευρώ, για την κάλυψη με επιδότηση των ακόλουθων δαπανών:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος
  • Αντικατάσταση των κουφωμάτων και των υαλοπινάκων
  • Εγκατάσταση ηλιοθερμικού συστήματος για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης ή θέρμανσης χώρου
  • Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, φυσικού αερίου, βιομάζας ή αντλίας θερμότητας

Προϋποθέσεις

Προϋποθέσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας είναι το να είναι κύρια κατοικία και νόμιμη, αλλά και να έχει καταταχθεί στην κατηγορία Δ ή μικρότερη, στο πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) που θα συντάξει ο ενεργειακός επιθεωρητής.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και κατοικίες που αποκτήθηκαν πρόσφατα, αρκεί οι δικαιούχοι να έχουν καταχωρίσει πρώτα την κατοικία στο Ε9.

Το ίδιο ισχύει και για ακίνητα που δεν κατοικούνταν τη χρονιά που αντιστοιχεί στη φορολογική δήλωση που κατατέθηκε μαζί με την αίτηση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι χρησιμοποιούνταν ως κύρια κατοικία σε μία από τις 2 προηγούμενες χρονιές.

Δυνατότητα ένταξης στο «Εξοικονομώ» θα έχει και μία πολυκατοικία συνολικά.

Προϋπόθεση είναι η πολυκατοικία να χρησιμοποιείται κυρίως ως κατοικία και να προβλέπονται κοινόχρηστες παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα δικαιολογητικά

Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενδιαφέρονται να μπουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι είναι απαραίτητη η νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων και το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει την χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου.

Επιλέξιμη είναι μια κατοικία εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια, υφίσταται νόμιμα και δεν είναι αυθαίρετη.

Επίσης, θα πρέπει να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α' ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.