A- A+
«Ψήνεται» αύξηση του μηνιαίου ορίου αναλήψεων στα 2.300 ευρώ - Η προϋπόθεση
Στην αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 1.800 ευρώ το μήνα στα 2.300 ευρώ θέλει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα.

Μετά την αύξηση των καταθέσεων κατά 5 δισ. ευρώ το 2017 και τη βελτίωση του χρηματοδοτικού προφίλ των τραπεζών, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

Έτοιμη η απόφαση

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμη την απόφαση που θα αυξάνει κατά 500 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών ανά πελάτη.

Εφόσον εγκριθεί αυτή η αλλαγή από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να «σηκώνει» ανά ημερολογιακό μήνα, με μία ή περισσότερες κινήσεις έως και 2.300 ευρώ.

Σημειώνεται ότι το όριο αυτό ισχύει ανά κωδικό πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι από κάθε λογαριασμό ανάληψη έως και 2.300 ευρώ θα μπορεί να πραγματοποιεί:

  • Ο κύρος δικαιούχος του
  • Ο κάθε ένας από τους συνδικαιούχους

Με την ίδια απόφαση το ΥΠΟΙΚ θέλει να απελευθερώσει πλήρως το δικαίωμα ανοίγματος λογαριασμών και προσθήκης συνδικαιούχων σε υπάρχοντες για τους ιδιώτες πελάτες των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι αυτή η δυνατότητα παρέχεται μετά τις τελευταίες αλλαγές στα capital controls στο σύνολο των νομικών προσώπων, χωρίς καμία προϋπόθεση.

Η έγκριση από ΕΚΤ

Η όποια απόφαση για χαλάρωση θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από τις εποπτικές αρχές.

Κι αν η πορεία των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες δεν αποτελεί εμπόδιο για κάτι τέτοιο, ο μόνος κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η πρόκληση εκροών λόγω των stress tests που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες και θα ολοκληρωθούν το Μάιο.

Για να εγκριθεί μία τέτοια απόφαση από την ΕΚΤ, θα πρέπει ο κίνδυνος αύξησης των εκροών, λόγω των εν εξελίξει ασκήσεων προσομοίωσης να εκτιμηθεί ως χαμηλός.