A- A+
Visa: Πτώση της κατανάλωσης στην Ελλάδα στο α΄ τρίμηνο του 2011
Πτωτικά κινήθηκε ο τζίρος με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα στο α΄ τρίμηνο του 2011, όπως προκύπτει από την έρευνα της Visa Europe, σχετικά με την πορεία της καταναλωτικής δαπάνης στην ΕΕ.

Χωρίς να δίνει αναλυτικά στοιχεία, η Visa σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του 2011 οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που βρίσκονται σε καθεστώς λιτότητας, σημείωσαν μείωση.

Στον αντίποδα, η καταναλωτική δαπάνη στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,6% την ίδια περίοδο, σε σύγκριση με μια αύξηση 0,3% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe.

Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 2006. Αναλυτικότερα, τα γερμανικά νοικοκυριά ηγήθηκαν αυτής της αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης στην ΕΕ, καθώς οι έμποροι στη Γερμανία επωφελήθηκαν από την υγιή οικονομία και τα αυξημένα επίπεδα απασχόλησης.

Η καταναλωτική δαπάνη στην Ανατολική Ευρώπη, και συγκεκριμένα στη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, στήριξε τη συνολική αύξηση της δαπάνης στην Ε.Ε. και η συγκεκριμένη περιοχή συνέχισε να συμβάλει στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της Ε.Ε.

Η αξιοπιστία των στοιχείων

Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτική Δαπάνης βασίζεται στην πραγματική δαπάνη και όχι σε εκτιμήσεις, ενώ τα δεδομένα προσαρμόζονται ώστε να αντανακλούν τα στοιχεία καρτών Visa, τις προτιμήσεις των καταναλωτών και τον πληθωρισμό.

Το Βαρόμετρο αποτελεί έναν αξιόπιστο οικονομικό δείκτη, καθώς παρέχει την πιο ακριβή και πλήρη εικόνα για την κατάσταση της καταναλωτικής δαπάνης στην ΕΕ.

Σε αντίθεση με άλλους δείκτες ή έρευνες που βασίζονται σε εκτιμήσεις για συγκεκριμένους τομείς, το Βαρόμετρο αντικατοπτρίζει την πραγματική καταναλωτική δαπάνη στην Ε.Ε., βάσει της αυξανόμενης προτίμησης των καταναλωτών για πληρωμές με κάρτες, δεδομένου ότι στην Ευρώπη €1 στα €8 δαπανάται μέσω καρτών Visa.

Πτώση στις άλλες οικονομίες

Ενώ η Γερμανία συνέχισε να ηγείται αυτής της αύξησης, οι οικονομίες άλλων μεγάλων κρατών – μελών της Ε.Ε. δεν κατέγραψαν τόσο αξιοσημείωτη πορεία, με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να σημειώνουν σχετικά χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην αρχή του έτους, σε αντίθεση με την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη.

Άλλες χώρες αντιμετώπισαν δυσκολίες, με το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης να καταγράφει μειώσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών για το πρώτο τρίμηνο του 2011, στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που βρίσκονται σε καθεστώς λιτότητας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2011, η δαπάνη με κάρτες Visa έφτασε συνολικά τα €232 δις, μια αύξηση κατά 14,5% σε σχέση με το περασμένο έτος. Η μέση αξία των συναλλαγών μειώθηκε για τρίτο συνεχές τρίμηνο σε €49,6 από €50,1 το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Τι δήλωσαν τα στελέχη της Visa

Ο Philip Symes, Chief Financial Officer της Visa Europe δήλωσε:

«Η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης στην Ε.Ε. έχει επιταχυνθεί, σημειώνοντας ρεκόρ στην εποχή μετά την κρίση, παρά τις συνεχείς οικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα κράτη – μέλη. Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης καταδεικνύει ότι ενώ η ανάπτυξη δεν ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές οικονομίες, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να έχουμε εμπιστοσύνη στο ρόλο των καταναλωτών και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της Ε.Ε. Ενώ αυτά τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, η περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης μπορεί να γίνει με χαμηλότερους ρυθμούς βραχυπρόθεσμα».

Ο Paul Smith, Senior Economist στη Markit, δήλωσε:

«Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης καταδεικνύει συνολικά μια ευπρόσδεκτη ενίσχυση της καταναλωτικής δαπάνης το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε δεύτερο επίπεδο όμως υπάρχουν ενδείξεις για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων.

Αυτό αντικατοπτρίζει τα διαφορετικά στάδια ανάκαμψης από την οικονομική κρίση στα οποία βρίσκεται κάθε κράτος. Ενώ τα νοικοκυριά στη Γερμανία και αρκετές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη επωφελήθηκαν από τις ενισχυμένες οικονομικές συνθήκες, οι καταναλωτές σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ισπανία, που βρίσκονται σε καθεστώς λιτότητας, όπως είναι αναμενόμενο συνεχίζουν να περιορίζουν περαιτέρω την πραγματική κατανάλωση».