A- A+
Τριπλό φορο-μπόνους για όσους χρησιμοποιούν τις κάρτες τους - Τι αλλάζει

Έτοιμη να θεσπίσει σημαντικά φορολογικά κίνητρα είναι η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση των συναλλαγών που γίνονται με κάρτα για την παταξη της φοροδιαφυγής.

Όπως είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είναι σχεδόν έτοιμο το σχετικό νομοσχέδιο που θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Με αυτό θα θεσπίζονται κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, που θα μεταφράζονται σε σημαντικά οφέλη για τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, οι τρεις βασικές παρεμβάσεις είναι οι εξής:

1) Επιστροφή επί τις αξίας των συναλλαγών

Σε κλάδους με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής, η χρήση κάρτας θα επιβραβεύεται.

Συγκεκριμένα, θα επιστρέφεται το 1% έως 10% του ποσού της πληρωμής. Όσο πιο μεγάλα τα ποσοστά φοροδιαφυγής στον κλάδο, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιστροφή.

Το όφελος που θα προκύπτει είτε θα μειώνει το φόρο στη δήλωση της επόμενης χρονιάς ή θα πιστώνεται σε λογαριασμό του φορολογούμενου.

2) Ταχύτερο χτίσιμο αφορολόγητου

Παράλληλα, όταν γίνονται ηλεκτρονικά πληρωμές σε συγκεκριμένους κλάδους, η αξία τους θα μετρά διπλά για το χτίσιμο του αφορολόγητου και την αποφυγή του πέναλτι που προβλέπεται.

Έτσι, όταν κάποιος κάνει συναλλαγές στους κλάδους που θα καθοριστούν θα συγκεντρώνει ταχύτερα τις e-αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός του.

3) Επαναφορά έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες

Αναμένεται να επανέλθει η διάταξη που προβλέπει έκπτωση στο φόρο ίση με το 10% των ιατρικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Μέχρι και το 2016 το 10% των ιατρικών δαπανών εφόσον αυτές ήταν μεγαλύτερες του 5% του ετήσιου εισοδήματος, μείωναν το φόρο.