A- A+
Το 70% των δανείων που έχουν ρυθμιστεί είναι ξανά προβληματικά - Στοιχεία ΤτΕ
Πενιχρά είναι τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις δανείων, καθώς επτά στα δέκα από αυτά είναι εκ νέου προβληματικά. Τι δείχνουν τα στατιστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2014-2015, ως σήμερα έχει τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης (forborne exposures) το 13,3% του συνόλου των δανείων.

Από αυτά ωστόσο, το 70% ανήκει στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, δηλαδή είτε έχουν εμφανίσει πάλι καθυστέρηση είτε εκτιμάται πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος να μην αποπληρωθούν στο σύνολό τους.

Οι τύποι των ρυθμίσεων

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι έχουν εφαρμοστεί οι εξής τύποι ρυθμίσεων:

- Στο 55% λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα (π.χ., κεφαλαιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών)

- Στο 20% λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα (π.χ., παράταση διάρκειας, μείωση επιτοκίου)

- Στο 25% επιτεύχθηκε η οριστική διευθέτηση

Απείραχτο το 59%

Όσον αφορά τη διαχείριση των καταγγελμένων απαιτήσεων, για το 59% του πλήθους των δανείων ή το 23% των αντίστοιχων υπολοίπων οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Το μεγαλύτερο μέρος των καταγγελμένων απαιτήσεων βρίσκεται στο στάδιο της διαγνωστικής διαδικασίας.

Δηλαδή, η τράπεζα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την έκδοση διαταγής πληρωμής ή άλλου τίτλου αναγκαστικής εκτέλεσης και της αναγκαστικής εκτέλεσης. Δηλαδή, έχει ήδη εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή έχει εκκινήσει η διαδικασία πλειστηριασμού.

Τα ανοίγματα

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2014 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε ατομική βάση ανήλθε σε 39,9% επί του συνόλου των ανοιγμάτων.

Από το σύνολο των προαναφερθέντων ανοιγμάτων:

• Το ήμισυ περίπου είναι ήδη καταγγελμένα (δηλαδή, η τράπεζα έχει καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση καθιστώντας άμεσα απαιτητό το σύνολο του δανείου εξαιτίας της ασυνέπειας του δανειολήπτη),
• Το 1/4 ανήκει στην κατηγορία όσων η εξόφληση δεν θεωρείται πιθανή (unlikely to pay).

• Το 7% (από εκείνα που δεν έχουν καταγγελθεί) βρίσκεται σε καθυστέρηση για περίοδο τουλάχιστον τριών ετών.