A- A+
Τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης έως και 20% επιδιώκει η κυβέρνηση
Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα ζητήσει από την τρόικα η κυβέρνηση, έχοντας θέσει ως στόχο την περικοπή του κατά 15% - 20%. Πόσο θα πέσει η τιμή του λίτρου.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών για το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί άμεσο στόχο για φέτος το φθινόπωρο.

Εφόσον περάσει αυτή η ρύθμιση, η τιμή του λίτρου στο πετρέλαιο θέρμανσης θα υποχωρήσει κατά 6 έως 9 λεπτά, από τα επίπεδα του 1,30 ευρώ που κυμαινόταν κατά την περυσινή περίοδο διάθεσής του.

Τα επιχειρήματα

Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς έχουν να κάνουν τόσο με τη μείωση της ζήτησης στην οποία οδήγησε η αύξηση της τιμής του καυσίμου, όσο και με την αναποτελεσματικότητα του μέτρου για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Εκτιμάται ότι με τη μείωση της τιμής θα αυξηθούν οι αγορές από τα νοικοκυριά, αντισταθμίζοντας την υποχώρηση του φόρου ανά λίτρο.

Σημειώνεται πάντως ότι για να δεχθεί η τρόικα τη μείωση της τιμής του πετρελαίου απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του ανοίγματος των αγορών.