A- A+
Ελάχιστα τα ελληνικά app που επιτρέπουν πληρωμές σε POS με κινητό - Απογοητευτική εικόνα

Παρ΄ ότι στο εξωτερικό η δυνατότητα πληρωμής σε τερματικά αποδοχής καρτών με χρήση κινητού τηλεφώνουν είναι διαδεδομένη, στην Ελλάδα οι εξελίξεις κινούνται πολύ αργά.

Ο λόγος γίνεται για εφαρμογές τραπεζών και άλλων ηλεκτρονικών ιδρυμάτων χρήματος, που επιτρέπουν στους πελάτες τους να ολοκληρώνουν συναλλαγές σε φυσικά καταστήματα, χωρίς να βγάλουν την κάρτα από το πορτοφόλι τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα στοιχεία της κάρτας είναι αποθηκευμένα σε ειδική εφαρμογή σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη.

Έτσι, εάν θέλει να χρησιμοποιήσει την κάρτα του για πληρωμές, δεν ανοίγει το πορτοφόλι του, αλλά την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο.

Πλησιάζοντας τη συσκευή στο POS της επιχείρησης, χρεώνεται η κάρτα μέσω της ανέπαφης συναλλαγής.

Απογοητευτική εικόνα στην Ελλάδα

Αυτά όμως γίνονται στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις που δίνουν τις δυνατότητες που προαναφέρθηκαν, και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Ίσως το 2020 να είναι η χρονιά αυτών των εφαρμογών, αφού το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιταχύνει τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Προς το παρόν πάντως, διαθέσιμες υπηρεσίες είναι οι ακόλουθες:

  • Alpha Bank

Προσφέρει την υπηρεσία myalphawallet, μέσω της οποίας οι κάτοχοι οποιασδήποτε κάρτας Alpha Bank μπορούν με το κινητό τους τηλέφωνο να ολοκληρώσουν πληρωμές σε POS ανέπαφα.

Ωστόσο, η χρήση της εφαρμογής αφορά μόνον κατόχους κινητών τηλεφώνων Android.

Δηλαδή τα υπόλοιπα κινητά, όπως τα iPhone, δεν υποστηρίζονται.

Τουλάχιστον όμως δουλεύει για κινητά Android.

  • Eurobank

Δεν έχει λανσάρει ακόμη εφαρμογή που να κάνει αυτή τη δουλειά. Δεν αποκλείεται να δούμε κάτι το 2020, καθώς η διοίκηση της τράπεζας ρίχνει βάρος στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών της υπηρεσιών.

  • Εθνική Τράπεζα

Προσφέρει την εφαρμογή ibank pay, μέσω της οποίας οι κάτοχοι όλων των καρτών της μπορούν να πληρώσουν σε φυσικά καταστήματα.

Το app εγκαθίσταται σε όλα τα σύγχρονα κινητά, τόσο Android, όσο και iPhone.

Ωστόσο, υπάρχει ένας βασικός περιορισμός. Ο έμπορος θα πρέπει να διαθέτει POS της Εθνικής Τράπεζας ή να έχει κατεβάσει σε κινητή συσκευή (tablet ή τηλέφωνο) την ειδική εφαρμογή της τράπεζας.

Αν το POS είναι άλλης τράπεζας το app δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

  • Τράπεζα Πειραιώς

Παρ΄ ότι ήταν η πρώτη τράπεζα που λάνσαρε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, την έχει αποσύρει.

Ενδεχομένως για να τη βελτιώσει. Ο λόγος γίνεται για το winbank wallet, το οποίο αφορούσε μόνο κινητά Android και έδινε τη δυνατότητα πληρωμών αποκλειστικά με χρεωστικές κάρτες της τράπεζας και όχι με πιστωτικές.