A- A+
Πώς μπορείτε να αποφύγετε τις προμήθειες των χρεωστικών καρτών - Τα 3 είδη χρεώσεων

Τρία διαφορετικά είδη προμηθειών επιβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες στους κατόχους χρεωστικών καρτών. Πώς μπορείτε να αποφύγετε τις χρεώσεις αυτές.

Σήμερα, μόνο κατά την αρχική έκδοση μίας χρεωστικής κάρτας δεν επιβάλλεται προμήθειεα από την τράπεζα συνεργασίας.

Στην πορεία όμως υπάρχουν εφάπαξ χρεώσεις, που φτάσουν έως τα 6 ευρώ και υπό προϋποθέσεις μπορείτε να τις αποφύγετε.



Τα 3 είδη των προμηθειών

Αναλυτικότερα, τα 3 είδη των προμηθειών που επιβάλλουν οι τράπεζες είναι τα εξής:

1) Απώλεια, κλοπή ή φθορά της κάρτας

Αν χρειαστεί να εκδώσετε ξανά την κάρτα σας για ένα από τους παραπάνω λόγους, θα πλωρώσετε 5 ή 6 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα.

Tip: Αν θέλετε να αποφύγετε τη χρέωση, μπορείτε να εντάξετε τη χρεωστική σας κάρτα σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι και να κάνετε τις συναλλαγές από το κινητό σας, online και σε POS.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε με το κινητό να κάνετε, τουλάχιστον προς το παρόν, αναλήψεις από ΑΤΜ. Με εξαίρεση τη Eurobank, οι άλλες τράπεζες δεν δίνουν αυτή τη δυνατότητα.

Από την άλλη, αν είστε κοντά στην 5ετή ανανέωση, απλά περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη 5ετία καθώς τότε εκδίδεται νέα κάρτα ούτως ή αλλιώς.


2) Ανανέωση κάρτας κάθε 5 χρόνια

Όταν συμπληρώνονται 5 χρόνια η τράπεζα επανεκδίδει τη χρεωστική σας κάρτα. Για το λόγο αυτό θα χρεωθείτε με το ποσό των 5 ή 6 ευρώ ανάλογα με την τράπεζα.

Tip: Για να αποφύγετε αυτή τη χρέωση το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάζετε τράπεζα, καθώς στις αρχικές εκδόσεις καρτών δεν επιβάλλεται προμήθεια αυτή τη στιγμή


3) Ετήσια συνδρομή

Οι τράπεζες επιβάλλουν ετήσια συνδρομή στις χρεωστικές κάρτες που είναι συνδεδεμένες με προγράμματα επιβράβευσης. Μοναδική εξαίρεση είναι η Eurobank.

Tip: Υπάρχου δύο τρόποι για να αποφύγετε αυτή τη χρέωση:

- Να επιλέξετε μία κάρτα που δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα επιβράβευσης και ως εκ τούτου δεν έχει ετήσια συνδρομή

- Να κάνετε αγορές στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και μέσω της ανταμοιβή σας να πάρετε πίσω την ετήσια συνδρομή, κάτι που είναι αρκετά εύκολο. Αρκούν μόνο αγορές στο σούπερ μάρκετ στις περισσότερες περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι οι ετήσιες συνδρομές κυμαίνονται από 12 έως 20 ευρώ ανάλογα με την κάρτα.



Ο χάρτης των προμηθειών