A- A+
Στο ΣΥΡΙΖΑ η διερευνητική εντολή – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν τον Τσίπρα
Στον ΣΥΡΙΖΑ περνά η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα θα παράσχουν Συγγρού και Ιπποκράτους, για να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μετά τις συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας, η μόνη περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία να στηρίξουν ένα σχήμα, στο οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα επιτελεία των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου έχουν χαράξει μία στρατηγική στήριξης του κ. Τσίπρα, τον οποίο θέλουν να θέσουν προ των ευθυνών του.

Είτε ο κ. Τσίπρας θα εκμεταλλευτεί τη στήριξη που του παρέχεται για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του ή θα αποδειχθεί ότι παρά το γεγονός ότι του δίνεται η δυνατότητα, δε θέλει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Γιατί όχι ο κ. Τσίπρας Πρωθυπουργός;»

Χαρακτηριστική είναι η στιχομυθία της Φώφης Γεννηματά, εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

«Εμείς προτείνουμε πρωθυπουργό απ' την Αριστερά. Γιατί όχι και τον κύριο Τσίπρα;» αναρωτήθηκε η κυρία Γεννηματά

«Αυτά είναι επικοινωνιακά παιχνίδια» απάντησε ο κ. Στρατούλης.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Στρατούλη είπε:

«Να σας κάνω μια ερώτηση εργασίας; Αν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σας πουν, κάντε κυβέρνηση με τη ΔΗΜΑΡ και σας στηρίζουμε, τι θα κάνετε;»

Απάντηση Στρατούλη: «Το πιστεύετε αυτό που λέτε; Μα, εσείς υπογράψατε, δεσμευτήκατε για το μνημόνιο».

Για να απαντήσει ο Αβραμόπουλος: «Εντάξει, υπογράψαμε. Αλλά, εσείς τι θα κάνετε αν σας πούμε τώρα ότι σας στηρίζουμε;»

Ακαρπες οι συναντήσεις Σαμαρά

Μόλις 15 λεπτά διήρκησε η συνάντηση των προέδρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι παρά τη βούλησή τους για σχηματισμό κυβέρνησης δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε σενάριο συνεργασίας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης ή μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Η μόνη περίπτωση για σχηματισμό κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να στηριχθούν από κάποιο τρίτο κόμμα, όποιο και αν είναι αυτό.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έχει ήδη αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, ενώ και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δεν έδειξε διατεθειμένος να στηρίξει ένα τέτοιο σχήμα.

Βενιζέλος: 5 προϋποθέσεις για κυβέρνηση

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συμμετέχουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει πέντε σημεία, τα οποία είναι:

- Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε αναγκαία τη συμμετοχή των δύο κομμάτων της Αριστεράς.

- Δεν είναι όρος η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

- Ο πρωθυπουργός να είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής.

- Διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τον μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση με όριο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και την ΕΕ.

- Θέσπιση των ελάχιστων στόχων της κυβέρνησης, όπως: επιμήκυνση των χρεών στη βάση της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς επιπλέον φόρους, χωρίς επιπλέον οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε να ενισχυθεί η ρευστότητα να ξεμπλοκαριστούν μεγάλα έργα πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κουβέλης: Αναμένουμε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αδοξα έληξε και η συνάντηση του κ. Κουβέλη με τον κ. Σαμαρά, καθώς ο πρώτος σε δηλώσεις τόνισε ότι δε θα συνεργαστεί με το ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, μία μεταμφιεσμένη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι αναμένει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.