A- A+
Στο 1,1% έχει πέσει η μέση προμήθεια για χρήση POS - Πώς να τη μειώσετε
Στο 1,1% από 1,5% πριν τα capital controls, έχει πλέον μειωθεί η μεσοσταθμική προμήθεια που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις όταν αποδέχονται πληρωμή με κάρτα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι χρεώσεις συνεχίζουν να βαίνουν μειούμενες με σταθερό ρυθμό.

Σε σύγκριση με τις χώρες του Δυτικού κόσμου, οι προμήθειες είναι χαμηλότερες στην Ελλάδα.

Οι μεσοσταθμικές τιμές χρέωσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη διαμορφώνονται σε 1,8% και 1,3% αντίστοιχα, με το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών αυτών να καρπώνονται οι διεθνείς φορείς εκκαθάρισης των καρτών και όχι οι ίδιες οι τράπεζες.

POS σε μία ημέρα

Μετά από παρέμβαση της ΤτΕ, οι τράπεζες έχουν επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες παροχής P.O.S όχι μόνο σε εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, καταστήματα εστίασης κ.α..

Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα που έχει λανσάρει η Eurobank «POS Τώρα», με το οποίο ο έμπορος παίρνει την ίδια στιγμή το τερματικό του.

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα διαπραγμάτευσης, καθώς ο ανταγωνισμός σε αυτό το πεδίο έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Παλαιοί και νέοι πελάτες

Έτσι, όσοι θέλουν να προμηθευτούν POS μπορούν να πάρουν προσφορές από διάφορες τράπεζες και να τις χρησιμοποιήσουν στο «παζάρι».

Από την άλλη πλευρά, για τους παλαιούς πελάτες εφαρμόζονται μειώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την αξία των συναλλαγών που περνά από το POS.

Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει κλίμακες τζίρου. Όσο πιο υψηλός, τόσο περισσότερο υποχωρεί η προμήθεια.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι επιχειρήσεις να ελέγχουν εάν μπορούν να μεταπηδήσουν σε χαμηλότερο ποσοστό προμηθειών, βάση του τζίρου των τελευταίων μηνών.

Κόστος χρήσης

Επίσης έχουν μειωθεί οι χρεώσεις για την αγορά και την εγκατάσταση των POS.

Οι εγκαταστάσεις αυτές ξεκίνησαν μ’ ένα σχετικά υψηλό κόστος που έφτανε από 100 έως 500 ευρώ.

Τώρα, κινούμαστε σ’ ένα κόστος περίπου 100 με 150 ευρώ.